Jack Francis - Jack Francis

Gentlemen Recordings

Jack Francis

Vergis u niet, zoals wij dat deden.. Dit is niet Black Francis. In de vlucht hadden we al “Hoera” en “Eureka” gekraaid, maar het ging dus niet over de überPixie, maar wel over de Brit Jack Francis en diens gelijknamige debuut.

Uit Groot-Brittannië kwamen niet zo heel lang geleden artiesten voor de dag die een klassieke, goed doorwrochte song zonder gêne durfden presenteren. Denken we daarbij aan Jonathan Jeremiah of Yola. Met die laatste heeft Jack Francis bovendien gemeen dat ze zonder veel schroom de Americana-kaart durven trekken.

Jack Francis, afkomstig uit havenstad Southampton, maakt hiervan zelfs een erezaak. Zo trok hij naar New York en Nashville om inspiratie en ambacht op te doen. Maar eenmaal terug in Groot-Brittannië, verzilverde hij het Amerikaanse avontuur en schreef vol overgave een debuut bij elkaar tijdens de lockdownperiode. De noodgedwongen solitude van de pandemie bezorgde hem de afzondering die nodig was om tot de emotionele kern van de nummers door te dringen.

Single A Little Love ging niet geheel onopgemerkt voorbij aan de BBC-radar en wist ook verdere aandacht te trekken, waarbij hij de authentieke geest van Levon Helm met of zonder The Band wist te koppelen aan de popinventiviteit van Noel Gallager, ook wel een beetje een oude ziel in een jong lichaam, die onomwonden durft tekenen voor het vakmanschap in het schrijven van een deugdelijke song. En we durven er ook nog onze favoriete Canadese bard van het moment, Andy Schauf erbij betrekken, met wie hij het gevoel voor vanzelfsprekende rust in een nummer deelt. Zoals dat op A Little Love of op Holiday het geval is. Iets exuberanter gaat het eraan toe in Helena en The Wheel, waarmee hij ongegeneerd de Britse pet richting Americana gooit.

“I Need a Little Love”, zingt hij in de openingstrack. Wel, van ons kan hij zeker een beetje liefde krijgen, want dit debuut is een fraaie plaat, die behendig laveert tussen ingetogen en melomaan uitbundig. En nu we het er toch over hadden: Black Francis mag stilaan ook nog eens over de brug komen met nieuw materiaal.

21 maart 2022
Laurens Leurs