Israel Nash - Topaz

Loose Music

Topaz

Genres, het is toch wat tegenwoordig. Muzikanten willen liefst niet ingedeeld worden. Fans daarentegen hebben gewoonlijk nood aan een kader. In de jaren zeventig en tachtig bleef alles nog vrij simpel: je kon de meeste muziek onderbrengen in één van ongeveer vijftien categorieën en klaar was Kees. Probeer dat vandaag maar eens. Zelfs binnen een genre als Americana ben je er niet zomaar vanaf. Nee, meneer, want is het nu gothic Americana, alt Americana, indie Americana - alles moet nu eenmaal ook een alternative of indiestempel krijgen - of eenvoudigweg Echte Americana?

Israel Nash dus. Ondertussen dertien jaar actief en nogal beïnvloed door Neil Young, CCR en Crosby, Stills & Nash. Piece of cake: dit is dus echte Americana! Think again! Wanneer je elk nummer ontdoet van alle toeters en bellen, dan blijft er een basis bestaande uit country, folk en blues over. Nash had ditmaal zin in meer en zorgde naast een "volle" productie ook voor het aandikken van de sound door het inbrengen van blazers en gospelkoortjes. 'Topaz' ademt dus bakken soul en voelt bovendien lichtpsychedelisch aan.

Van bij het openingsnummer Dividing Lines tot Southern Coasts passeren de nummers aan een gezapig tempo, waarbij je gemakkelijk tot rust komt. Kleed je de nummers uit, dan leunt het repertoire zelfs dicht aan bij een Tyler Ramsey. Nog zo'n singer-songwriter die qua stemkleur aan Neil Young doet denken. Stay is dan helemaal soul. Bij de aanzet zit je zelfs even te wachten tot een herrezen Bill Withers die herkenbare strot laat horen. Het zou een perfecte match geweest zijn, al doet dat niets af aan de "prestatie" van Nash.

Na dit intermezzo is het terug naar de sound van de eerste nummers, waarbij de harmonica en Hammond het prachtige Canyonheart aftrappen en Indiana voorzichtig wat meer gitaarwerk laat horen. Bij Sutherland Springs domineert de pedalsteel en op afsluiter Pressure haalt Nash vocaal helemaal de Neil Young in zichzelf naar boven.

'Topaz' is een album dat niet tijdens één sessie in iemands thuisstudio is ontstaan. Het album is tot stand gekomen over een periode van een dik jaar, tussen tournees in, op momenten dat Israel Nash de tijd kon nemen om eraan te werken. En dat hoor je in elk detail, los van welke label je erop wil plakken.

21 maart 2021
John Van de Mergel