Isbells - Exchanging Thoughts

Zeal Records

Emotioneel onthaasten heeft na de komst van Isbells, nu bijna acht jaar geleden, een nieuwe invulling gekregen. Hoe diep het debuut van treurzanger Gaëtan Vandewoude toen kerfde, zo intens streelt de stemmige kampvuurpoëet op de exclusieve 10" vinyl (beperkte oplage) 'Exchanging Thoughts' de gemoederen, zonder ooit écht onderhuids te geraken.

Exchanging Thoughts

Het arcadische openingsnummer verzinnebeeldt een lieflijk beekje in een ongerept berglandschap. In de nabije omgeving ligt de plaats waar Vandewoude dit album opnam, op een zwoele avond tussen de yogalessen en mindfulness in: het terras van een godverlaten casa in een eeuwig ingeslapen, Italiaans gehucht. Figurantenrollen zijn weggelegd voor blaffende honden in de verte, tsjirpende krekels en de ruisende wind: zij verzorgen de sfeer op de achtergrond, wij verdwalen op een ingebeelde, mediterraanse meditatietrip.

Karige, akoestische snaren zetten de toon. Bezinning lijkt hier het hoofdmotief te zijn, met stiltes die vaak iets te lang aanhouden en ultrafragiele gitaarlijntjes die iets te eendimensionaal zijn om de aandacht de hele song vast te houden. Waar "weinig om het lijf hebben" weleens "uitgepuurd" en "intiem" "charmant in zijn eenvoud" kan betekenen, blijft het hier vooral bij doelloos kabbelen. Een intro die de rest van dit korte plaatje alle eer aandoet: drijven op de gedachtenstroom van Vandewoude is geen spannende bucket list-ervaring, maar dat wordt ook nooit gepretendeerd. De teugels vieren en rustig freewheelen, verdwalen op bijna stilstaand water in een gammele kano far far away: ook dat is omzeggens lekker ouderwets escapisme – romantisme uit lang vervlogen, sepiaroze en wifi-loze tijden.

Een album vullen met louterende, in elkaar overvloeiende slowburners en wollig geweeklaag is voor de ene misschien inspiratieloos, voor de ander dan weer een noodzakelijke, mentale pitstop. Haal die verkreukelde hangmat, verfomfaaide strohoed en bestofte Gitanes maar al boven.

18 juni 2017
Quentin Soenens