Ink Bomb - Fiction

Lockjaw Records

Fiction

Ink Bomb is een Nijmeegse punkrockband, die sinds 2015 flink aan de weg timmert. In 2016 brachten ze de debuutep 'Summer' uit, hetgeen leidde tot veel optredens in Nederland, Belgie en Engeland. In oktober 2017 brachten ze tweede ep 'Swim' uit en de lovende reviews bleven niet uit. En nu, in 2019, is er eindelijk het eerste fulllengthalbum.

 

Er staan elf songs op 'Fiction', allemaal een geniale mix van melodieuze punkrock met snelle hardcore-invloeden. Het album begint met Griefwalker, dat meteen de energie laat horen dat het album typeert. Nog geen twee minuten later is volgende track Brittle alweer bezig. Precies zoals punk hoort te zijn: snel en kort. 

In Anchors laten de heren nochtans horen dat goede punk niet altijd zo snel hoeft te zijn. Deze song is iets meer midtempo en getuigt van de songwriterskwaliteiten binnen de band. De vocalen van frontman Joost Hoedemaeckers zijn niet schreeuwend en ook niet te cheesy. Een vergelijking met No Fun At All is dan ook op de plaats.

Sternschanze begint met een aanstekelijk drumintro van Paul van de Geijn waar een heerlijke riff van gitarist Quirijn Foeken op inhaakt. Er wordt gezongen in zowel Engels als Duits, waarmee voor een leuke variatie wordt gezorgd. Scourge klinkt heerlijk melodieus en de achtergrondvocalen geven het een geheel harmonieus gevoel mee.

Op het album staat maar één enkele track die langer duurt dan drie minuten: het akoestische Cauterize. Alhoewel dit een langzaam nummer is, is dit helemaal geen zeemzoeterige ballade, maar past deze song perfect tussen de anderen, wat het album tot een geheel maakt.

De composities zijn goed uitgedacht met de focus op de flow van het album. Er wordt veelvuldig gevarieerd van snelle tot melodieuze midtempo nummers. Het enige nadeel is dat er maar elf tracks op het album staan en dat het dus voorbij is voor je het in de gaten hebt. Maar zie dat maar als een slimme zet om het album nog een keer te beluisteren. Dit is gewoon een prima en degelijk eerste album.

29 augustus 2019
Jerre Hoetink