Inhalo - Sever

Construction Records

Sever

Er moet iets aan de hand zijn met Inhalo, want ‘Sever’ werd pardoes genomineerd voor de Progspace Awards 2022 in de categorie "Debut Of The Year". Deze Nederlanders spelen altprog, dat een mix van alternatieve rock en prog moet voorstellen. Op vrijdag 17 maart spelen ze als support voor Pure Reason Revolution in De Boerderij in Zoetermeer. In die categorie moeten we Inhalo dus plaatsen. 

 

Aan deze nominatie voor de Progspace Awards ging een grondig proces vooraf van interne selectie onder de leden van de wereldwijde Progspace-staf. Ook is ‘Sever’ het eerste album uit de nieuwe Haarlemse stal Construction Records. Het album is de overtuigende adelbrief van een label dat openstaat voor diverse soorten progressieve muziek. Inhalo is er het ideale uithangbord voor, omdat ze opvallen door het vakmanschap in songwriting en instrumentbeheersing.

Inhalo is dan ook een groep die de sporen al verdiend heeft in oudere bands als A Liquid Landscape en Ivy’s Dream. Die ervaring nam het viertal mee naar de studio, waardoor spanning en ontlading in even grote hoeveelheden op ‘Sever’ aanwezig zijn. Ze kennen de grote muzikale voorbeelden zoals Pink Floyd en Steven Wilson, die hun lieten horen dat je suspense traag moet laten groeien naar een hoogtepunt. Opener Omniscient Being demonstreert dit uitvoerig, want refereert (bewust?) aan Wilsons magistrale openbloeier The Raven That Refused To Sing.  

Het is de start van een spirituele reis over hoe je met je angsten moet omgaan om er beter uit te komen. De muziek beweegt zich daarom in het spanningsveld tussen sereniteit en stormachtig gebeuk. Zanger Fons Herder is hierin een dragende factor, maar ook het strakke groepsspel van Roy Willems (gitaar), Peter Cats (bas) en Pepijn Gros (drums) is maatgevend voor de grote kwaliteiten van ‘Sever’.

Dat spel is immers erg divers. Van eentonigheid is hier geen spoor te bekennen. Temporiseren doen de heren als de besten. Keuzes als de dubbele basdrums in Sisyphean overstijgen moeiteloos het metalcliché. Men durft buiten de lijntjes te kleuren – in Eventide weerklinkt een sarangi uit India en The Last Vestige heeft een hypnotiserende gitaar – maar men houdt zich aan de thema’s. ‘Sever’ is een bij momenten verbluffend klinkend debuut van een internationaal niveau.  

22 maart 2023
Christoph Lintermans