In Motion - Thriving Force

Freya Records

Thriving Force

In Motion is het melodieuze death- en thrashmetalproject rond Tom Lee, die reeds vele wateren heeft doorzwommen. Lee laat zich daarbij omringen door klassevocalisten als David Davidson (Revocation), Björn Strid (Soilwork), Pierre ‘Shawter’ Maille (Dagoba), Jasper Daelman (Anti-Icon), Matthieu Romarin (Uneven Structure), Jeffrey Rademakers (Spartan, Mike Slembrouck (After All, Prime), Benny Willaert (23 Acez) en Sindre Nedland (In Vain, Funeral). Het resulteert in een meesterwerk, zoals we dat van hem gewoon zijn, maar waarvan je nooit genoeg krijgt.

Deze schijf is vooral een gevarieerd brokje energie, waarop Lee zijn kunnen volledig uit de doeken doet. Of het nu door razendsnel de geluidsmuur te doorbreken is of door de luisteraar onder te dompelen in een vat emoties, het maakt hem niets uit. Tom Lee is een uitzonderlijk gitaarvirtuoos, die ondertussen  heeft bewezen van vele markten thuis te zijn. Dat zet hij al in de verf in de wondermooie parel Inception, gevolgd door de zeven minuten lange mokerslag Thrive, waarbij die wisselwerking tussen  Strids stem en die van Davidson trouwens een meerwaarde vormen. I Bleed Worlds doet je hart letterlijk bloeden en dat is in grote mate de verdienste van vocalist Pierre ‘Shawter’ Maille. Utopia is weer zo'n opvallende, lange, parel waarin het meesterschap van Lee  weer uitvoerig  wordt tentoongespreid.

En dan moet de meest indrukwekkende song nog komen: het twintig minuten lange Always In Motion; een album binnen een album eigenlijk. Diversiteit en variatie zijn hier opnieuw het sleutelwoord. Het gaat van dreigende, verschroeiende uithalen moeiteloos over naar ontroeren in een intieme atmosfeer om je later in een thrashy wervelstorm terecht doen te komen. En als je denkt dat het einde in zicht is, schudden de meestergitarist en zijn kompanen je nog eens dooreen en laten ze je geëmotioneerd en compleet van de kaart gevaagd achter. De monumentale, instrumentale aankleding wordt binnen deze song telkens gekruid met vocalen die de haren op je armen rechtop doen komen. Buitengewoon indrukwekkend. Dat lekkere kersje op de taart in de vorm van het twee minuten lange Solar hoefde eigenlijk niet eens meer, maar brengt toch een beetje rust in je hoofd na deze verschroeiende trip.

Tom Lee is niet aan zijn proefstuk toe. De man weet verdomd goed waar hij mee bezig is. Bij elk project legt hij die lat enorm hoog en slaagt hij er met brio in meerdere gevoelige snaren te raken. In het buitenland was de man al een levende legende geweest. Vooral de avontuurlijke aanpak, waarbij Lee alle kanten uitgaat en je steeds weer van het kastje naar de muur stuurt, trekt ons nog het meest over de streep. Klasse komt altijd bovendrijven, maar sommige artiesten stralen dergelijk uitzonderlijk talent uit dat ze eigenlijk de stempel levende legende verdienen. Met In Motion zet hij dat nog maar eens in de verf.

10 augustus 2019
Erik Van Damme