Ibrahim Maalouf - 10 Ans De Live!

Blue Note

Altijd feest met de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf, die onlangs nog te gast was op Gent Jazz. Hij staat inmiddels tien jaar op de planken en dus leek de tijd aangebroken om eens terug te kijken. Even een stand van zaken opmaken van die talloze concerten die hij speelde. Tien jaar geleden verscheen zijn debuut 'Diasporas'; zijn meest recente wapenfeit is de dubbelaar 'Red And Black Light / Khaltoum' waarmee hij ook bij ons erg veel succes oogstte. En nu is er een heuse livebox annex koffer die het beste van Maaloufs liveavonturen verzamelt. 

10 Ans De Live!

Niet zelden kreeg Maalouf de vraag wanneer hij eindelijk eens zijn prestaties op de planken zou uitbrengen. Telkens antwoordde hij dat dat album ooit nog wel eens zou verschijnen. Nu is het eindelijk zover. Overigens heeft hij naar aanleiding van deze release ook een uitgebreide concertkalender in het vooruitzicht met echte spektakelshows in Le Zénith en de AccorHotels Arena.

Zelf is hij blij met het verschijnen van deze release, want het biedt hem ook de gelegenheid wat minder bewandelde paden aan zijn publiek te tonen. Zo duiken er verschillende, onuitgegeven nummers op, die hij al jaar en dag live speelt. Zoals zijn versie van La Javanaise, de klassieker die Gainsbourg voor Juliette Gréco schreef en dat hij voor de gelegenheid samen met diezelfde Juliette Gréco in een uitverkochte Olympia uitvoerde. Topmateriaal! Uiteraard is het ook het moment om recenter werk aan te boren: een heerlijk uitwaaierend Red & Black Light, de titeltrack van het gelijknamige album en Will Be A Woman Soon (uit 'Diagnostic' uit 2012).

Eén van de hoogtepunten is het maar liefst een kwartier in beslag nemende Nomade Slang waarin de trompettist en zijn band het dak eraf spelen; een recente opname overigens. Er wordt behoorlijk wild geïmproviseerd en de interactie met het publiek is fantastisch waardoor dergelijke momenten onvergetelijk worden. True Sorry krijgt een specifieke introductie mee. Daarmee zoekt hij eerst op zijn gemak de wat intiemere sfeer op, maar het duurt niet lang vooraleer Maalouf zijn band (en een paar gastartiesten) mee op sleeptouw neemt. Straffe live-avonturen in een toen uitverkochte Olympia.

Met Ya La Ha, dat met de input van het publiek gaandeweg aan dreiging wint, en het fraai klinkende Your Soul komen er twee recente opnames boven, die wederom illustreren dat de veelgeprezen Maalouf bij uitstek tot zijn recht komt in een livesetting.

Slotstuk is het losbandige, rockerige Beirut, een nummer dat hij inmiddels al tienduizenden keren moet uitgevoerd hebben en nu eindelijk op dit livealbum zijn verdiende plaats heeft gevonden. Prachtige zang, heerlijke uitvoering. En dan zit de officiële lezing erop. Althans, toch voor wat betreft de reguliere versie. Op de deluxeversie zijn een vijftal langere bonustracks verzameld, zoals het twaalf minuten durende Qabu waarop Younn de Bretoense doedelzak bespeelt. Of het tegen de zeven minuten speeltijd aanlopende Jamal, dat door Maaloufs zus gecomponeerd werd en waarop in het midden van de performance een jongere uit het publiek spontaan mee kwam jammen.

'10 Ans De Live' is een bron van muzikaal plezier voor iedereen die steengoede livemuziek een warm hart toedraagt. Sterk aanbevolen voor elke muziekfan.

24 november 2016
Philippe De Cleen