Ian Felice - In The Kingdom Of Dreams

Loose Music

Ian Felice, één van de Felice Brothers, volgt zijn broer Simone op en pakt uit met het aardige soloalbum 'In The Kingdom Of Dreams'.

In The Kingdom Of Dreams

Ian Felice is de middelste van drie broers die samen tien jaar lang grote successen boekten. De vijf jaar oudere Simone Felice liet ook al solowerk los; James voorlopig nog niet, al zal die waarschijnlijk niet willen onderdoen voor zijn twee broers.

Na een zoveelste, uitgebreide tournee met Felice Brothers nam Ian eindelijk de tijd om de eigen muzikale ambities waar te maken. Niet zo toevallig, want de verhalen en ideeën voor het album waren er al langer. Ian verrast hiermee niet. Hij blijft net heel trouw aan de Americana, roots en folk, maar toch hoor je hoe hij daar een heel eigen toets aan geeft. In de titeltrack laat hij bijvoorbeeld "dreams" rijmen met "xerox machine". Dat vraagt persoonlijkheid en durf; die hoor je hier beiden.

Net als bij vrijwel alle songschrijvers hoor je de invloed van songbarden als Springsteen, Dylan, Josh Ritter of Tom McCrae. Slechts voorzien van een enkele, akoestische gitaar en ambachtelijk gepende lyrics illustreert Felice dat hij een knappe song kan schrijven. Zo zijn er vele kleine pareltjes te vinden op dit in vier dagen in Palenville, New York opgenomen album.

Misschien wel het meest persoonlijke relaas van Felice is te horen in Water Street, waarin de vrees voor het nakende vaderschap vervat zit : "I have a wife and a newborn baby / In a new house at the end of Water Street / My father walked out and just kept walking / In the light of an eighties moon / Sometimes I walk the tracks, but I always come right back / And feed the cats in the boiler roomT. Of neem het pakkende In Memoriam, dat de dood van Ians stiefvader behandelt. Kenmerkend is het gevecht met de moderne wereld in 21st Century ("the joke is on me in the 21st century") of het vraagstuk of hij ooit Laredo zal bereiken (de met een breekbare en gepijnigde countrystem gezongen klaagballade Will I Ever Reach Laredo).

Die nummers zijn duidelijk geïnspireerd op het dagelijkse leven van Felice. Maar daarnaast gaat het ook over familie, menselijke relaties en de verhouding tussen vroeger en nu. Al die ervaringen geeft hij vorm in tekst en muziek. Ook zijn dichtbundel 'Hotel Swampland' verscheen samen met de release van dit album.

'In The Kingdom Of Dreams' is een vlucht weg van het politieke leven. In de droomwereld, die Felice met zijn songs schept, heersen vooral eenvoud en ambacht. Het handvol songs, dat hij met zijn broer Simone opnam, levert een pareltje van een sober album op, volledig in het verlengde van Springsteens akoestische, verhalende albums 'Nebraska' en 'The Ghost Of Tom Joad'. Jammer dat dergelijke albums ondergesneeuwd geraken onder een overweldigende massa van soms weinig ter zake doende releases.

7 oktober 2017
Philippe De Cleen