I Am Wolves - ABCD

Records DK

ABCD

Dat postrock in tegenstelling tot wat velen al jaren beweren nog lang niet dood is, bewijst het succes van het Dunk! Festival in Zottegem. In dat genre volgen we al enkele jaren I Am Wolves uit Vremde. De band rond gitariste Gwen Verlinden heeft met ‘ABCD’ een eerste lp uit.

Naast Gwen bestaat de band uit Grisha Verlinden (broer van) op gitaar, Dries Van Herreweghe op bas en Pieter Wuyts achter de drums. Als invloeden halen ze onder andere de grote bands in het genre aan: Explosions In The Sky, Mogwai, Russian Circles, Godspeed You! Black Emperor. Maar ook Sigur Rós weet hen muzikaal te inspireren.

Ondanks die mooie namen heeft I Am Wolves zeker een eigen geluid. Ze presenteren zich onverbiddelijk en compromisloos zonder al te veel tierelantijntjes. Postrock en postmetal op zijn puurst, zeg maar en dat maakt van ‘ABCD’ een plaat die je volle aandacht verdient.

Collapse Of Worship komt minzaam en innemend aankloppen, maar al snel maakt rust plaats voor onrust en schoppen de gitaren wild om zich heen. Single I’m Not Dead is iets directer en beukt er van bij het begin stevig op in. Halfweg mogen we even op adem komen, maar de dreiging blijft hangen en mondt uiteindelijk uit een donkere postmetalfinale.

In het ingetogen October is een glansrol weggelegd voor de drums. Deze nemen de groep op sleeptouw en bij de massievere passages blijft drummer Pieter Weyts de touwtjes stevig in handen houden tot het nummer zachtjes wordt neergelegd.

Ortus en Die Ignorance, Die lopen naadloos in elkaar over en zijn beide fameuze postmetal-kopstoten. Eruit gaan met een knal is wat I Am Wolves doet met Second Breath. De band haalt nog één keer werkelijk alles uit de kast en rockt een stevig eind weg.

I Am Wolves is een verrijking voor het Belgische postrocklandschap en weet met hun pure en melodieuze riffs heel doordringend, uitgebalanceerd en overtuigend uit de hoek te komen.

29 juli 2018
Patrick Blomme