Hurts - Faith

Columbia Records

Faith

Sinds mei is het synthpopduo Hurts de fans al aan het teasen met de release van het vijfde studioalbum. En nu is het dan eindelijk zover. De nieuwste telg ‘Faith’ wordt losgelaten op het grote publiek.

Het in Manchester gevormde Hurts, dat is zanger Theo Hutchcraft en instrumentalist Adam Anderson. Voor het vorige album - ‘Desire’ - van de heren moeten we al terugkeren naar 2017. Dat was een plaat die, net als de voorganger ’Surrender’, op niet al te veel positieve feedback kon rekenen van zowel fans als media. Maar toch gaf het duo niet op en namen ze de tijd om ‘Faith’ uit de grond te stampen. De mannen zelf kondigden aan dat dit "het meest complete album" zou zijn. En die belofte hebben ze wel degelijk waargemaakt.

Toegegeven, eerste single Voices deed eerst anders vermoeden. Het heeft meer weg van een Eurosong-nummer dan van een track geschreven door een synthpopduo, maar na een tijdje leerde je het nieuwe geluid te appreciëren. Wie reeds de volledige plaat heeft beluisterd, kan ondertussen beamen dat het lange creatieproces en het nodige geduld wel degelijk vruchten heeft afgeworpen. Het album staat bol van dansbare pareltjes en ballads waarin zeer persoonlijk thema’s worden aangekaart.

Denk maar aan de onlangs uitgebracht single Somebody. Een energierijk uptempo nummer met een superaanstekelijke beat, waarbij Andersons arrangementen ervoor zorgen dat Hutchcrafts stem nog meer naar voren komt.
In de verschroeiend eerlijke pianoballad All I Have To Give verwerkt Hutchcraft de moeilijke periode van depressie en uitputting die hij de afgelopen jaren heeft verwerkt. Het nummer betekende voor hem een ware doorbraak, toen hij het aandurfde om zijn blik op zichzelf te richten. Hij geeft dan ook letterlijk toe dat hij veel opkropte in die periode in plaats van er over te praten: “You might be right / sometimes I’m too scared to open up”. Redemption is een al even sterke ballad. En hoewel Anderson de muziek reeds jaren geleden neerpende, komt het pas echt tot leven nu het gekoppeld is aan Hutchcrafts mijmeringen over zelftwijfel en het verlies van zijn geloof.

Fractured is een hoogtepunt. Onder begeleiding van een eerder oosters aanvoelende beat bestaat het uit een donker aanvoelende, fluisterende opsomming van persoonlijke fouten. Maar tegelijk geeft het ook een diepere kijk op Hutchcrafts emoties tijdens zijn persoonlijke strijd. De eerder uitgebrachte single Suffer duikt in de donkerste uithoeken van de menselijke psyche. Het begint eerder minimalistisch, maar bereikt met de zwoel klinkende vocals al vlug een intense climax die zijn doel niet mist.

Doorheen de plaat laat het duo zien dat ze deze keer niet bang waren om muzikaal te experimenteren. Op dit vlak ligt de verdienste bij Anderson. De lyrics tillen dit alles naar een nog hoger niveau en zorgen ervoor dat het vijfde album van Hurts werd gecreëerd met de grootste aandacht voor detail. Hoewel de afgelopen jaren absoluut geen lachertje waren voor het duo, slaagden ze er toch in om een perfect verpakte en foutloos geproduceerde plaat voor te leggen. En dit doet ons alvast watertanden naar het reeds aangekondigde live optreden van 12 april 2021 in de AB.

10 september 2020
Marjolein De Smet