Huracán - We Are Very Happy

dunk!records

We Are Very Happy

Het was een tijdje stil in het Huracán-kamp, maar achter de schermen werd er naarstig gewerkt. Dat is nu wel duidelijk, want tweede langspeler ‘We Are Very Happy’ komt uit via Dunk! records. 

We kregen voorafgaand aan dit album al enkele nummers als voorproever en iedere keer waren we meer en meer verbaasd, want dit Huracán heeft gigantische stappen vooruit gezet. Het Gents-Antwerpse kwartet heeft niets aan het toeval overgelaten. Oren en ogen worden verwend op dit totaalconcept (muziek, video's en artwork). Vanaf opener en titelnummer We Are Very Happy tot aflsuiter Embrace The  Cold is het genieten geblazen. Alweer een sterk Belgisch album. 

Op dit album vallen alle puzzelstukken netjes in elkaar: een gigantisch aantal gitaarrifs van Geert Reygaert en Christophe Wille, de pompende bas van Bert Roos en het gevarieerde drumwerk van Tijs De Langhe. En dan kunnen we nog uitweiden over de drie verschillende zangstemmen van Christophe, Bert en Tijs, die het muzikale verhaal helemaal af maken. Net als bij Mastodon, één van hun voorbeelden, worden naargelang de nummers de zanglijnen gecombineerd. 

Wie de meest recente single (en titelnummer) We Are Very Happy kon smaken, kan zich blindelings dit album aanschaffen. Het hoge kwaliteitsniveau van dit nummer wordt immers op heel het album doorgetrokken. Of het nu gaat om Before I Was Born, waarin gesproken tekstflarden afwisselen met stevige uithalen, of Bruises, waarin mede-producer Wim Reygaert (Drums Are For Parades) ook enkele lijntjes mag meezingen. Als je de lp koopt, krijg je er trouwens een remix van dit nummer door Spookasem, een nevenproject van Jimmy Wouters (The Hickey Underworld) als bonustrack bij.

Verrassingen? Zeker. Een trager nummer als Bending Trees, dat bol staat van de riffs gecombineerd met de melodieuze zang van Christophe, hadden we nog nooit eerder gehoord van de band. Ook instrumental Still There, een gitaarepos, wist ons lekker te verrassen. Stilte voor de storm van Kings Of The Worlds, waarin de band na een metalen intro (zo’n titel vraagt uiteraard om metaal) Huracán-gewijs de weg vervolgt met een indrukwekkend vocaal stukje van de drie stemmen. 

Afluiter Embrace The Cold plaatst de spreekwoordelijke kers op de slagroomtaart en is misschien wel één van de sterkste nummers van het album door de tegendraadsheid, het traag meeslepende basritme en de flinke gitaaruithalen. 

Wij zijn fan van dit album van Huracán, dat toch een meer volwassen geluid laat horen. Het is het eerste werk voor Dunk! Records. Laat ons hopen dat er nog veel mogen volgen en dat we spoedig dit album ergens voorgesteld zien worden. Een speciale gelegenheid is bijoorbeeld in de Ancienne Belgique, waar Huracán de handen in elkaar slaat met Psychonaut, beide met een nieuw album onder de arm. Dat gaat wat geven!  Zo wordt het trouwens drummen op de eindejaarslijstjes met al die geweldige Belgische releases. 

28 september 2022
Bert Gysemans