Huanastone - Third Stone From The Sun

Argonauta records

Third Stone From The Sun

Bij het lezen van de songtitels is er misschien nog even twijfel, maar Huanastone is wel degelijk een Zweedse band die, na een tweetal ep’s in eigen beheer, de derde worp en het eerste volledige album 'Third Stone From The Sun' via stonerrock-, doom- en postmetallabel Argonauta uitbrengt. 

Wat meteen opvalt aan dit album is dat ze een zeer volwassen geluid laten horen. Ze hebben de tijd genomen voor dat eerste echte album. En dat loont! Het is, in vergelijking met de vorige releases, net iets melodieuzer en gestroomlijnder. Het blijft stonerrock, maar dan met een intelligente aanpak. 

En zie dat stonerrockverhaal maar breed, want er zitten ook grunge-, hardrock- en zelfs wat Graveyard-invloeden in. De hoofdmoot is nog steeds stonerrock genre Kyuss, maar evengoed het oude werk van Queens Of The Stone Age kan dienen als referentie. De negen nummers zijn zeer divers en bewijzen nog maar eens hoe slim de band dat heeft aangepakt.

Opener Viva Las Muertos is wat een opener van een dergelijk album moet zijn: een klassieke brok desert- en stonerrock met een snuifje psychedelica en een grungy ondertoon. Single Bad Blood staat al van begin dit jaar online en is zonder twijfel één van de betere stonernummers van de laatste jaren. Het opent met een magistraal riff. Alsof het zo uit de woestijn komt aanwaaien. Eenmaal de andere instrumenten invallen, krijg je riff na riff. Huanastone strekt hier de hand uit naar Zweedse stonerbands als Dozer en Truckfighters.

Oliver is netjes in twee stukken verdeeld: een akoestische intro en een wat steviger gedeelte, dat zeker voor de QOTSA-fans vertrouwd zal aanvoelen. Trouwens, als het tempo naar beneden gaat, zoals bijvoorbeeld in She's Always, hoor je hoe mooi die warme stem van Tobias Gonzalez wel is. Hij kan zich meten met de betere rockzangers uit het genre. Ook in Carnivore worden de muzikale teugels even gevierd en houden ze het op een gezapig tempo om dan in afsluiter La Petite Mort nog eens het volle pond te geven met een reeks riffs om U tegen te zeggen. 

'Third Stone From The Sun' bevat zonder twijfel Huanastone’s beste nummers. Sterker nog: dit is verruit één van de beste albums van het jaar in het genre. Het hoeft niet altijd van over de plas te komen. Bands als Truckfighters, Dozer en Lowrider bewezen lang geleden al dat je best een desertrockband kunt zijn in Zweden. En Huanastone bevestigt dat met verve, ook al zijn ze iets melodieuzer dan de collega’s. Dit een ideaal instapalbum voor wie deze band wil leren kennen. Wie hen al kende, zal hiermee nog verder overtuigd raken van zijn gelijk.

11 augustus 2020
Bert Gysemans