Hotel Neon - Moments

Sound In Silence

Moments

Het Eastcoast ambienttrio rond de broertjes Tasselmyer stapt voor de zesde langspeler aan boord van ons favoriete Griekse sfeermuzieklabel Sound In Silence. Een plek waar ze helemaal thuishoren met de gelaagde, wollen wall of sound en minimale muziek. Volledig remote gemusiceerd en samengesteld, is ‘Moments’ misschien nog wel het meest ontastbare wapenfeit van Hotel Neon tot op heden.

Wanneer je probeert een beeld te vormen bij een projecttitel als Hotel Neon met donkere steegjes, straatvuil en oerlelijke, felle neonreclames, zit je in elk geval aardig naast de kwestie bij deze ambientmuziek. Op ‘Moments’ presenteert het trio zeven muziekstukken die opgebouwd zijn rond wollen, opwellende drones die in het niets zweven. Een minimalisme van geluid met hier en daar wat pianotoetsen of bombastisch overdonderende, orkestrale impressies, maar die vooral uitgaan van een totaliteit van klank.

Verwacht dus geen duidelijk afgebakende structuren, maar eerder muziek die zowel tijd- als ruimteloos klinkt. Een totaliteit van klank. Ambient in de pure vorm. Lazy gitaargalmen, neerdrukkende drones en goed verscholen veldopnamen of zelfs bewuste ruis zorgen voor voldoende afwisseling en diepgang in deze minimalistische muziek.

Maar tegelijkertijd ontbreekt het een beetje aan grip. Elk van de zeven tracks heeft een titel als Nov 2, Oct 12 of Oct 12 no 2, allicht refererend naar de desbetreffende geboortedatum, maar tegelijkertijd ook even nietszeggend als dit album soms klinkt. Want dat is een beetje het probleem: Hotel Neon liet de muziek in het verleden gepaard gaan met de indrukwekkende, sacrale setting van een kathedraal, een moderne, abstracte installatie in een hedendaags museum of een andere visuele setting die duidelijk een één-plus-één-is-drie-verhaal maakte. Maar neem die omkadering weg en er blijft niet heel veel meer over – op het heilzame effect van repetitieve, minimale klankgolven na dan. Wat niet betekent dat die geen bestaansreden hebben natuurlijk. Want een beetje zen-meditatie is iedereen gegund.

2 maart 2021
Johan Giglot