Horndal - Lake Drinker

Prosthetic Records

Lake Drinker

Horndal is een dorpje ten Noordwesten van Upsalla (Zweden), gelegen aan het Rossenmeer. Ooit een welvarende gemeenschap van zo'n twaalfhonderd bewoners veranderde alles na de sluiting van de plaatselijke staalfabriek in 1977. Een verhaal zoals er zovelen zijn en dus niet uitzonderlijk. De economie stortte er in elkaar en Horndal veranderde in een soort spookstadje waar het absoluut niet leuk vertoeven was. Een nieuwe klap kregen de nog resterende bewoners, toen geruchten opdoken dat Google er een enorm servercomplex zou bouwen. De Amerikaanse gigant zou wel al het water uit het meer moeten draineren, waardoor recreatie en visvangst verloren zouden gaan. Uiteindelijk bleek er allemaal niets van aan en bleef men voor de tweede keer achter met gevoelens van wanhoop, frustratie en woede.

Horndal is tevens de naam van de lokale muzikanten bedreven in de kunst van zware metalen. De vier Zweden brachten het oorspronkelijke verhaal reeds op het debuutalbum 'Remains' (2019) en breien daar nu een vervolg aan.

De elf nummers op 'Lake Drinker' laten schurende, slepende thrashriffs uit de Slayer-doos horen, zij het dan de Slayernummers op een vijfenveertigtoerensingle, afgespeeld op drieëndertig toeren. Giet hier brulboeivocalen over en drenk alles in een saus van hardcore, punk en deathmetal en je krijgt... een verhaal zoals er zovelen zijn.

Maar dat wil niet zeggen dat dit muziek is van dertien in een dozijn. De songs op 'Lake Drinker' mogen gehoord worden en bevatten net voldoende afwisseling in het spierballengrol om uiterst aanstekelijk te werken. Op de nekspieren vooral en aan een tempo dat ergens het midden houdt tussen een stevige wandelpas en gestrekte draf, die net niet overgaat in een galop.

Song per song afdreunen is tijdverlies. Van bij de opener Rossen tot afsluiter Omòn zit alles muzikaal op eenzelfde (meer dan goed) niveau: geen uitschieters en zeker geen zwakke momenten. Met Home krijgen we net voor de finale een enkel rustpunt op akoestische gitaar met een spokenwordfragment erover. Dan is het terug de compromisloze beuk erin.

Heads roll! Blood spill! Volumeknop naar rechts en 'bangen' maar.

15 april 2021
John Van de Mergel