Hiss Golden Messenger - Quietly Blowing It

Merge Records

Quietly Blowing It

Dat niet iedere muzikant de originele muzikale richting blijft volgen, zien we steeds vaker. En dat is ook wat M.C. Taylor heeft gedaan: begonnen in de punkrock, maar ruim tien jaar geleden de stijl omgegooid naar Americana. Mede door de brede muzikale invloeden staan zijn albums als een huis.

Hiss Golden Messenger heeft zich in 2007 gevormd tot waar het vandaag de dag nog steeds voor staat: pure en hartverwarmende Americana, meezingbare refreinen en gitaarwerk om lekker bij weg te dromen. Dat de zachte stem van Taylor ooit in de punk gezeten heeft, is haast niet voor te stellen, als je de muziek op 'Quietly Blowing It' hoort. Hoe dan ook vond Taylor hierin een perfecte thuishaven voor de klanken.

Way Back In The Way Back is de eerste track van het album en meteen een erg lekkere binnenkomer. Heerlijk zwoel haalt hij je binnen in de wereld van Mike Taylor en zijn band. Doorzetten doet het album met The Great Mystifier. Hierop is de band duidelijker aanwezig en zeker de prachtige mondharmonicasolo slaat de spijker recht op de kop. 

Titeltrack Quietly Blowing It is een hoogtepunt. Een kalme, akoestische gitaar en een rustige slide zweven voorbij als wolkjes op een heldere zondagmiddag. De pure, de blues uitstralende zang vullen deze prachtige wolk, die net voor de perfecte hoeveelheid schaduw zorgt, aan. Daarna kan de zon weer stralen met het positieve It Will If We Let It, dat meer naar countrysoul neigt door de hartverwarmende sound van de band.

Zoals in deze zomermaanden zou moeten, schijnt de zon volop op dit album. Hoewel hij in Glory Strums naar de horizon zakt, is de dag zeker nog niet voorbij. Het kampvuur wordt aangestoken voor een song als Painting Houses met dat heerlijke, rustgevende ritme en het lekkere getokkel op de achtergrond, waarmee het knetterende vuur ongekend mooi kan knisperen. Een laatste dans kan je maken met Sanctuary. De drums leggen een heerlijk ritme neer, waarover de basgitaar naadloos heen werkt. In deze track komt de band meer en meer tot leven tot op een hoogte, die we nog niet hebben meegemaakt op dit album. 

Helaas is daarna de dag aan het eind gekomen. Ongetwijfeld is dit een album dat liefdevol ontvangen zal worden en dat zonder schroom aan de al flinke lijst platen van deze band kan worden toegevoegd. 

3 juli 2021
Jordi Rijnders