Hessien - The Alchemist

Sound In Silence

The Alchemist

Snaartokkels en galmpedalen. Heel veel meer heeft het Britse ambientduo Hessien niet nodig om je in hun droom mee te slepen. Hoewel … als je ‘The Alchemist’ nader gaat bestuderen – wat we ten zeerste aanraden – kan je natuursamples, sissende hihats of subtiele synthesizertoetsen tegenkomen die mooi deel uitmaken van een uiterst smakelijke, fantasierijke trip.

Met langzaam omwentelende basnoten en lange, meanderende flangertonen, creëren Tim Martin en Charles Sage voor een derde volwaardige keer in vijftien jaar tijd zo’n tien heerlijk doezelende muzikale landschappen. Echt productief kan je Hessien dus niet noemen. Maar als je de artistieke wandelgang van Tim en Charles apart gaat bestuderen, kom je tientallen obscure releases, gelegenheidsprojecten en audiovisuele creaties tegen.

Het is natuurlijk die ervaring die ‘The Alchemist’ zo’n rijkdom en subtiliteit geeft. Een uur lang mag je galopperen tussen ambient en noise. Keer op keer op een harmonieuze, trage en uitermate gemoedelijke manier. Met extra accentjes van galm, windruis of zachte nevel krijg je tracks die de ene keer uit een repetitieve gitaardrone bestaan en een andere keer hoge fonkeltonen en een warm basmotief tegen elkaar uitspelen.

In die laatste categorie mag je ook het voortreffelijke During The Darkest steken, dat een tijd lang in twee herhaalde galmnoten en een donkere soundscape blijft hangen. Waarbij je het kampvuur in alle desolaatheid hoort knetteren. Tot de warmte van een gloeiend basmotief je omarmt. Heerlijk. En ook Remember Danny Torrance willen we je niet onthouden - een ode aan Stephen Kings roman ‘The Shining’. In opperste schoonheid kronkelt een gemoedelijke, melodische drone langzaam maar zeker de hoogte in. Pure, diep gelaagde liefde. Een herhalend patroon van traagheid dat steeds rijker en luidruchtiger wordt.

We volgen de gelimiteerde CD-R’s of digi releases van het Griekse underground label Sound In Silence nu al geruime tijd voor jullie. Maar het valt toch op hoe eigenaar George Mastrokostas (Absent Without Leaves) meer en meer muziek weet te ontdekken en promoten die de perfectie van ambient benadert. Zonder te verdrinken in superlatieven: ‘The Alchemist’ mag zeker mee in dat rijtje komen. Zeker opzoeken!

13 december 2023
Johan Giglot