Herrnia - Takkewereld

Wool-E-Discs

Takkewereld

Mogen we toch nog even onder de aandacht brengen dat België een unieke scene heeft als het gaat over DIY-huiskamer-elektrowave? Met vanzelfsprekende hoogtepunten als Front 242, Arbeid Adelt en Neon Judgement in de eighties, maar ook met vandaag nog steeds creatieve uitspattingen. En mogen we ook even het onafhankelijke label Wool-E-Discs en onderafdeling Belgian Neumusik even op het podium zetten: een platform dat de kleine creatieveling optimale ondersteuning biedt!?! En die “kleine creatieveling” van vandaag verschuilt zich achter de wat pijnlijk klinkende projectnaam HerrNia.

Jullie hebben ons wel goed liggen gehad, beste heren van Wool-E-Discs, want noch op de website, noch op de bandcamp of in de webshop vonden we iets van deze plaat of artiest terug. En probeer via Google maar eens te zien waar je op uitkomt bij termen “herrnia” of “takkewereld”. Maar gelukkig hebben we je gevonden: Jonas Cornelissen aka HerrNia.

Nochtans verschuilt de artiest zich graag in zijn mancave. En je zou voor minder, als je de foto’s bij deze plaat bekijkt. Want het aantal Korg-Roland-Yamaha-keyboards, drumpads en andere digital devices die de producer in zijn crib heeft staan, is ronduit indrukwekkend. Net als de geluiden die daaruit komen trouwens. Dit album moet het dan ook hebben van een goede sound en uitstekende stereo geluidsbalans.

HerrNia weet dus duidelijk hoe hij tunes en sounds moet vinden. In die typische eighties-synthwavestijl, maar ook met een moderne gloed eronder. Harde grooves, droge beats, ver weggetrokken melodieën en een neurotisch gescandeerde Front 242-zang. Wat moet het heerlijk zijn om toetsen in te kunnen drukken die een volle, stoutmoedige gloed voortbrengen zoals bij Turn The Switch. Misschien zouden we de “switch” misschien nog net iets meer open draaien.

Het liefst hebben we trouwens de Nederlandstalige songs van deze plaat. En dan al zeker de opener op de B-kant en instant classic Iedereen met de breaks en dubstepgrooves: “Iedereen manipuleert iedereen / Waarom?” True. Maar manipuleren wij je nu ook niet, beste lezer, door positief over deze plaat te schrijven? Of dan die andere avant-wavetrack van topkwaliteit: “Ik voel met niet goed / Ik spartel / Ik voel me goed / Ik dartel.” De gimmick van de eenvoud. Hoge kwaliteit. Lage complexiteit.

Alleen durft HerrNia wel eens in de eigen spitsvondige geluiden en synthesizertunes te verdrinken. Een goede sound en balans leidt niet altijd tot mooie, volwaardige songs. Zo krijg je bij een nummer als Think About It meer een soort van opeenstapeling van technowave-episodes dan een echt evoluerende track. En dat gevaar loert wel vaker om de hoek: de producer wil te veel evolutie op te korte tijd, waardoor de rode draad soms zoek raakt. Een tip voor de toekomst: schrijf een duidelijke structuur en opbouw uit, waarbij nieuwe geluiden binnenkomen, maar niet als een blinde binnen- en weer buiten vliegen. Less is more. More or less. Leuke DIY-plaat verder.

28 november 2021
Johan Giglot