Haste The Day When Everything Falls

Tooth and Nail Records
When Everything Falls
Haste The Day, het is een naam die bij veel van jullie niet bekend in de oren zal klinken. Deze Amerikaanse metalcoregroep bestaat dan ook nog niet zo heel lang, maar ze zijn door veel te touren een stevige reputatie aan het opbouwen in de States. Onlangs kwam hun nieuwste cd uit. daMusic zag, luisterde en twijfelde.

"When Everything Falls" is een plaat met twee kanten. Aan de ene kant is alle muziek die erop staat goed gespeeld en gebracht, het is goed geproduced en het klinkt afgewerkt. Aan de andere kant is er niets origineels aan hun muziek, met een andere zanger zouden sommige nummers evengoed van een andere groep als Atreyu of As I Lazy Dying kunnen zijn. Er is echter n kenmerk van deze groep dat nummers van hen herkenbaar maakt: de buitenaardse stem van zanger Jimmy Ryan. Zijn stem klinkt ongeveer alsof zijn keel pas werd overgesneden, en om eerlijk te zijn past het wel bij de muziek. Eerder in deze review staat vermeld dat dit een metalcoregroep is, maar eigenlijk is dit niet 100% correct. Waar hun eerste cd, "Burning Bridges" nog in-your-face metalcore was, zijn ze nu gevolueerd naar een soort screamo. Ryan's schreeuw en een de cleane stem van gitarist Brennan Chaulk worden ongeveer gelijkmatig verdeeld en dat zorgt voor een verzachtend effect. Haste The Day staat duidelijk dichter bij Hopesfall dan bij Hatebreed. Wat is er zoal nog te vertellen over dit album? Dat ze Long Way Down van The Goo Goo Dolls coveren, bijvoorbeeld. Niet zo'n voorspelbare cover voor een toch wel heftige groep. In enkele nummers komt ook hun religie, christendom, boven. Dit is iets dat tegenwoordig meer en meer voorkomt bij Amerikaanse groepen, ik denk bijvoorbeeld aan Norma Jean, Underoath of As I Lay Dying. Niet storend, maar als je bedenkt dat Amerikanen op basis van al dan niet christelijke teksten beslissen of ze een bepaalde groep goed vinden, vind ik dat als nuchtere Europeaan toch vreemd.

Zoals eerder gezegd: deze cd is verre van origineel, het klinkt net als al die andere metalcore/screamo groepen van tegenwoordig. Maar, als metalcoreliefhebber kijk je daar makkelijk overheen en zeg je gewoon: fuck originaliteit! Dit is goed, dit is headbangmateriaal. En dat is het. Als je een goede cd om eens lekker je hoofd op en neer te laten bewegen wilt, is deze zeker aan te raden.

November 8, 2008
Yannick Vink