Harvest Moon - Whiskers & The Brains

Eigen beheer

Harvest Moon neemt met 'Whiskers & The Brains' een aardige start, maar kan (nog) niet over de hele lijn overtuigen.  

Whiskers & The Brains

Even voorstellen: Harvest Moon is een uit Zuid-Nederland afkomstig sextet. Ontstaan in de jaren negentig en gaandeweg al wat personeelswissels ondergaan. Na twee ep’s (‘In Tow’ en ‘Blue Star’) rijpte het idee bij de groepsleden om eindelijk een full album op te nemen. Gezien de grote kost van zo’n productie, werd besloten om een crowdfundingsactie op te starten.

Twaalf songs horen we op ‘Whiskers & The Brains’. In een klein uurtje hoor je vooral rock met experimentele, freewheelende kantjes (het fijn rockende Strangled, de productionele tovenarij in de intro van de titeltrack). Zo af en toe hoor je dat aan de basis van deze songs akoestische nummers liggen die in groepsverband opgepoetst werden (zoals One Of The Boys (For Jos)). Daarnaast vallen ook enkele liedjes op die een duidelijk intiem karakter hebben (Rain, Surprise of afsluiter By Your Side).

En hoewel Neil Young een grote inspiratiebron is voor deze bende, hoor je daar niet zo veel van terug op dit door producer Henk Koorn in de Sahara Studio (Den Haag) opgenomen album. Her en der zijn er verwijzingen als het op een heupwiegend ritme gestoelde Burning Sand, waarin ook  een lickje pedalsteel te horen is.

Harvest Moon bestaat ongetwijfeld uit een reeks muzikanten met goede bedoelingen, maar met songs als Stranger Things, die eerder geschikt zijn voor songfestivals en dergelijke, maak je niet meteen indruk. Dat neemt niet weg dat er een paar goede songs te vinden zijn. Het korte, fragmentarische miniatuurtje Fresh Love of de melodieuze rock van Put It In A Letter, waarin een aanstekelijk achtergrondkoortje te horen is, zijn er daar twee van.

Dit is een bende vrienden is die zich gewéldig amuseerde tijdens de opnames. Knappe hoes ook, maar over de songs op dit album zijn we net iets meer gereserveerd. De groep neemt een aardige start met Say What You Want en het sfeervolle Single Mistake, maar weet helaas niet altijd te boeien. 

22 november 2017
Philippe De Cleen