Hardcore Superstar - Abrakadabra

Nuclear Blast

Wat krijg je, als je twee contrasterende stijlen bijeenvoegt? Hardcore Superstar mengt op het nieuwste album thrashmetal met sleazerock tot een unieke muzikale ervaring. Waarom nooit eerder iemand de ballen had om die twee te combineren is zelfs voor de band een raadsel. Want wat een power spreekt er uit deze tracks.

Abrakadabra

Het Zweedse kwartet heeft al een gezamenlijke geschiedenis die teruggaat tot begin jaren negentig, maar de band werd toch pas gevormd in 1997 met het debuutalbum, dat het volgende jaar werd uitgebracht. Nu zijn ze toe aan 'Abracadabra', het twaalfde album.

De titeltrack blaast je al meteen omver met een knallende drums- en baspartij. Dit belooft een album, waarbij je onmogelijk je hoofd stil kunt houden. De track bevat veel sleaze-elementen. Vooral de zang en de meerstemmige partijen zijn hiervoor kenmerkend. Rustiger en meer catchy is Influencer, een track die je een volle zaal al uit volle borst ziet meezingen.

Wellicht komt het door de lange lockdown, maar bij deze nummers kunnen we ons stuk voor stuk voorstellen hoe ze in een warme zaal moeten klinken. Weep When You Die is daar een goed voorbeeld van: een song vol power die zonder moeite alle fans in beweging zal krijgen. Van de rauwe gitaarriff tot het meeklapbare ritme, hiermee zullen ze zeker de aandacht trekken.

Na enkele rustige tracks komt Give Me A Smile met het rauwe gitaargeluid en de heerlijke solo goed tot zijn recht. Nadat gitarist Vic Zino in 2008 oude band Crazy Lixx verliet voor deze band, heeft hij duidelijk zijn plek gevonden. Ongelofelijk lekkere solo's zet deze man hier neer. Catch Me If You Can bewijst dat nog maar eens: een heerlijk uptempo nummer. Het nummer heeft een klassieke Guns 'n' Roses-vibe vanwege die ruige energie. Met Dreams In Red gaan ze dan weer de duistere thrashkant op. De duidelijke bas en brute zang leveren die donkere toon op, waardoor je een geheel andere kant van de band te horen krijgt.

Die thrashkant komt aan het eind van dit album ook terug bovendrijven. Throw A Brick gooit de baksteen met enorme kracht en de drive, die achter dat nummer zit, wil je het liefst nog heel wat langer door laten gaan. Maar nu je net zo lekker opgepompt bent, sluiten de heren het album af met de ballad Fighter. Let wel: eenmaal je in dit nummer zit, is het een gepast afscheid. Uitstekend geschikt om het publiek mee uit te zwaaien en door te gaan naar de volgende stad en de volgende show.

23 maart 2022
Jordi Rijnders