Hammerfall - Dominion

Napalm Records

Dominion

De afgelopen vijfentwintig jaar is Hammerfall misschien wel het meest consistent gebleken in het genre en dat is op deze nieuwe plaat niet anders. 

De opener Never Forgive, Never Forget sleurt je meteen mee in het Hammerfall-universum en menigeen zal meteen kunnen horen dat ze de afgelopen jaren niet aan kracht hebben ingeboet. Je mag er bovendien zeker van zijn dat de donderende openingsdrums van de titeltrack geweldig gaan klinken, wanneer ze het nummer volgende zomer brengen op festivals.

Wat Hammerfall hierin zo goed maakt is eigenlijk heel simpel: ze spelen verheven en hoogdravende powermetal met ijzersterke riffs. Testify brult alsof frontman Joacim Cans achter je aan zit en je er niks tegen kan doen. Je wordt vermorzeld door de dubbele kickdrums. En daar verontschuldigen de heren zich niet voor.

One Against The World voelt letterlijk aan als een veldslag, terwijl (We Make) Sweden Rock weer catchy in het gehoor ligt. Together We Are One is een song over broederschap. De song straalt echt een wij-tegen-de-wereld-gevoel uit en Hammerfall brengt een toost uit op zichzelf en op de muziek. En terecht!

Second To One blaast het jarentachtigpowermetalgevoel aan, hetgeen Heart ooit ook probeerde, gevolgd door Scars Of A Generation, een echte shreddersong. En om toch een bepaalde niveau van metal te halen, gooien ze er een paar 666-en tegenaan op Dead By Dawn. De balans op dit album is dan ook subliem te noemen.

En zo gaat het verder: Bloodline klinkt precies zoals je zou willen en Chain Of Command is gehuld in een glanzend trots harnas. Het album eindigt dan wel met een ballad, And Yet I Smile, toch laat Hammerfall horen dat ze op dit moment de grootste band in het genre zijn.

'Dominion' is hun eiland en ze hebben er hun vlag op geplant om het te bewijzen.

8 september 2019
Jerre Hoetink