Halftribe - Archipelago

Sound In Silence

Archipelago

Zo stilaan begint het Griekse label Sound In Silence een stevige portfolio aan te leggen met minimale droom- en sfeerambient. Keer op keer op slechts tweehonderd handgemaakte cd’s uitgebracht, presenteert het label bij deze nieuwkomer Halftribe.

Dit soloproject van de Ierse producer en multi-kunstenaar Ryan Bissett is met ‘Achipelago’ aan een vijfde volwaardige plaat toe, de eerste op SiS. De plaat bestaat uit minimalistische doezel- en droomprenten met een eenvoud van - vaak geloopte - evolutie en beweging. Zachte gitaardrones en synths, veldopnamen en een bewuste kraak of stemsample vormen de ingrediënten. Dat levert elf atfmosferische schilderijen op met zachte nuances, duidelijk ontstaan in de eigen huiskamerstudio.

En dat is natuurlijk wat wennen. Want dit soort brave, geloopte ambient met voorzichtige melodische toetsen, balanceert voortdurend op de koord van droom en realiteit. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar leegte van de geest en prikkelen van de fantasie. Vandaar dat het leuk is dat in een nummer als Broken Beams doorheen een enigszins ongemakkelijke doezel van een industriële drone ook een hoge, lieve pianomelodie mag prikken.

Halftribe is hier gedurende drie kwartier de meester van de subtiele texturen, golvende scapes en wollendeken-glitch-ambient. Mogen we een tip geven? Luister eens hoe de verwachtingsvolle, monotone gitaarloops, de herhaalde kerkklok en de zachte pianotoetsen mooi samen blenden in Two Teaspoons Of Whishful Thinking. Meer muzikale mindfulness kan een mens zich niet wensen. De betekenis van tijd en ruimte volledig vervaagd.

1 juni 2020
Johan Giglot