Half Waif - See You At The Maypole

Anti Records

See You At The Maypole

Nandi Rose maakte ooit deel uit van Pinegrove, maar vaart nu toch ook al tien jaar onder eigen vlag als Half Waif. Dit is al haar zesde album in die tijdspanne.

En voor haar is het een heel emotionele plaat geworden, want drie jaar geleden ontdekte ze dat ze zwanger was. Helaas kon ze die zwangerschap niet voldragen en in december van dat jaar bleef de echografie stil. De nummers, die nieuw leven zouden vieren, kregen plots een heel andere betekenis. Maar toch klinkt ‘See You At The Maypole’ (tot ziens bij de meiboom) niet alsof Half Waif in een hoekje kroop en stilletjes het verdriet verwerkte. Integendeel, de meeste nummers klinken rijk georkestreerd en groots. Alsof Rose meteen begreep dat liefde sterker is dan de dood en die overstijgt met een nooit geziene schoonheid.

Wellicht vond ze kracht in de natuur, waarin ook een eeuwigdurende cyclus van het leven te zien is. Onze voorouders dansten rond de meiboom om het nieuwe leven te vieren. Met waldhoorns verjoegen ze de boze geesten en tijdens het dansen vlochten ze linten in elkaar van verschillende kleuren om ze dan met een omgekeerde dans terug los te maken. Dat vereiste samenwerking en coördinatie. En samenwerken deed Rose ook op deze plaat. Ze verzamelde een keur van bevriende muzikanten rond zich: Jason Burger en Zack Levine op drums en percussie; Josh Marre (Blue Ranger) op gitaar; Hannah Epperson en Elena Moon Park op viool; Kristina Teuschler op klarinet; Willem de Koch op trombone; Rebecca El-Saleh op harp en Spencer Zahn op contrabas. Ze haalde er zelfs een jongerenkoor bij. Een risicvolle onderneming, maar hier pakt het. Luister maar naar nummers als opener Fog Winter Balsam Jade en het centrale Heartwood.

De hoogtepunten zijn talrijk. Een eerste volgt al vroeg in de plaat met het duo I-90 en Figurine. Andere staan verder op het album zoals het breekbare Museum en Mother Tongue waarin de piano klinkt alsof ze van Kate Bush werd geleend. Ook de twee eerder genoemde nummers zijn erg genietbaar, maar regelmatig gebruikt Rose iets te veel linten (lees: laagjes) en worden we een beetje overweldigd door de veelheid aan klanken en van de stemvervorming in Ephermal Being zijn we minder fan.

Misschien hebben we nog wat luisterbeurten nodig, maar als geheel blijft ‘See You At The Maypole’ niet meteen hangen. Is het ondanks de emotionele lading of net daardoor? Kom het ons over en paar maand nog eens vragen.

11 februari komt Half Waif naar Paradiso, Amsterdam en een dag later is ze te gast in Trix, Antwerpen.

9 oktober 2024
Marc Alenus