Haken - Fauna

InsideOut Music

Fauna

Vakmanschap, meesterschap. In het geval van Haken verloochenen zij zich niet. Het nieuwste album dwingt bewondering af. Het Zuid-Engelse sextet bepaalt sinds kort mee de standaard binnen het moderne progressieve genre. De studioplaat ‘Fauna’ is hun achtste (als we de ep 'Restoration' meetellen) en de beste tot nog toe en lijkt het gevolg van een heus masterplan dat hun publiek blijvend verrast.

 

Dat plan startte in 2010 en piekte een eerste keer met The Mountain (’13). ‘Fauna’ is de tweede alp die nu bedwongen is en brengt een synthese van virtuositeit en elegante speelsheid. Grenzen worden verder opgerekt, want de eclectische en polyritmische aanpak maakt van Taurus de djentversie van Yes, van de single The Alphabet Of Me potige new wave en van Lovebite een miniatuur met een onweerstaanbare poprock "hook".

Schitterende liedjes, maar het beste heeft men voor het laatst bewaard. Hoe complex-maar-niet-ingewikkeld progrock klinken kan, Elephants Never Forget brengt het ons in herinnering, als een Gentle Giant-reïncarnatie met een oorwurm van een refrein. Eyes Of Ebony is geperfectioneerde mathrock en is de nieuwste toevoeging aan het diverse palet, alsof de Londenaars in elk liedje een ander genre beoefenen.  

Alle liedjes zijn op één of andere manier verbonden met het dierenrijk en dat zorgt voor samenhang. Dit animale, emotionele gaat een monsterverbond aan met het cerebrale van kunstmuziek. High art zonder het snobisme. Stuk voor stuk nauwkeurig geciseleerde nummers, maar zonder te opzichtige kunstgrepen.

De geest van de seventies waart rond, maar niet op de vanzelfsprekende manier: de muzikale invloeden uit de gouden periode hebben zich haast onherkenbaar getransformeerd in de vrijheid en de creativiteit die de band hier aan de dag legt.

‘Fauna’ is een voortreffelijk album dat uitnodigt tot een korte evaluatie van Haken. Die is voortschrijdend positief. Haken wil een baanbreker zijn. We zouden bijna vergeten dat ook zanger Ross Jennings zichzelf bljft verbeteren. ‘Fauna’ zal de komende jaren nog vaak over de tongen gaan en in de cd-lader van menig zich ontwikkelend prog- en rockartiest liggen.

25 maart 2023
Christoph Lintermans