Hairetis Harper - Draft

Same Difference Music

Draft

Best een bijzonder duo, de Londense harpiste Maria-Christina Harper en Cretenzisch luistpeler Yiagos Hairetis. Onder de projecttitel van hun achternamen maken ze een soort neoklassieke folkmuziek waarin beide instrumenten elkaar ontmoeten en uitdagen en ook beide culturen duidelijk in elkaar versmelten. En dat is – op zijn minst gezegd – toch heel bijzonder. ‘Draft’ is het volwaardige debuut, waarin netjes zeven songs op vinyl voorgeschoteld worden.

Eerlijk? Het duurde even vooraleer we ‘Draft’ konden doorprikken. Dit is geen muziek in de muzikale zin van het woord, maar een jam van noten en structuren die elkaar steeds opzoeken. Waarin zowel de luit als de harp – beiden versterkt – op onconventionele wijze bespeeld worden en elkaars gelijke worden. Nooit beseft trouwens dat je een harp zowel compleet als piano kan laten klinken als er overstuurde drones uit kan persen.

Vooral ook die vreemde culturele saus, die over deze muziek van Hairetis Harper hangt, maakt dit album zo apart. Moeilijk om echt aan te raken. Steeds met traditionele stukken, moderne uitspattingen en een soort van oosterse mystiek van glijdende noten. Bij opener Intro (tja…) gaat dat om een wat groezelig countrytafereel dat overgaat in een luidruchtige, opklimmende psychedelica van om elkaar heen tollende melodieën, terwijl opvolger Lost In The City thematieken blijft aftasten met bluesy sfeermomenten en het ritme van een paard in draf. Zinderende noten worden korte tokkels in een eindeloos virtuoze jam doorheen basisritme en melodie waarbij beide spelers elkaar zowel wederzijdse ruimte gunnen als momenten opzoeken om in elkaar te vervlechten.

De spaarzame metaaldrones, ruisklanken of zelfs krekels, die hier en daar de kop opsteken, zijn trouwens niets anders dan afwerkende smaakmakers in tegenstelling tot de Cretenzische fluisterstem van Yiagos Hairetis die songs als Bells of Tsakoniko een mysterieuze, heimelijke sfeer meegeeft.

Dus ja, het is heel bijzonder, trippy, uitdagend en … anders. Dit is muziek voor durvers. Weet in elk geval dat de twee noodgedwongen toch voor vijfennegentig procent blijven wentelen in de aard van de basisinstrumenten, wat voor oren die niet goed genoeg gespitst worden misschien toch een tikkeltje eentonig overkomt.

7 februari 2021
Johan Giglot