Green Lung - Free The Witch

Kozmic Artifactz

Free The Witch

Het mag ingewikkeld lijken, maar de uitgave van volwaardige debuutplaat ‘Woodland Rites’ en vooral het succes ervan heeft ervoor gezorgd dat het Zuid-Londense psychedelische stonergezelschap Green Lung de ep ‘Free The Witch’ ook beschikbaar maakt voor het brede publiek. Het Duitse, gespecialiseerde stonerlabel Kozmik Artifactz zorgt voor een nette cd en vinyl uitvoering, netjes opgesmukt met een vijfde track voor de verzamelaars en fans.

“Stoner/doom vermengd met traditionele heavy doom en folk-horror-infused psychedelica”. Alstublieft. De rode draad in dit powerful kleinood is de jarenlange heksenvervolging en brandstapelcultuur, die geheel terecht aan worden gevallen vanuit een verering en verheerlijking van occulte waarden en wetenschappen. ‘Free The Witch’ is dus letterlijk te nemen.

En die boodschap wordt er ook keihard ingeknald. Een loodzware wall of sound van heerlijk ronkende gitaren waarover bluesy solo’s gedrapeerd worden. Donkere basgrooves en zwaar aangeslagen drums als betonnen ondergrond en de hoog ontdubbelde zang van Tom Templar die voor een mooi contrast zorgt: het vijfkoppige Green Lung gunt de aanhoorders nauwelijks enige rust en doet mijmeren over de hoogdagen van Soundgarden.

En toch neemt de band regelmatig even gas terug om extra dynamiek in de slepende stonermetal songs te voorzien. Even de distortion uit om de basgitaar een grollende intermezzo-solo te gunnen in Living Fossil of een overgang met lichtvoetige psychedelica (inclusief wegdraaiende gitaareffecten) naar het volgende Older Than The Hills geven deze muziek een bijna verslavende souplesse.

Als er dan toch één verbeterpuntje mag aangehaald worden: de bonustrack When The Axe Comes is zowel qua onderwerp als qua sound duidelijk een toevoeging, meer psychedelisch, hardnekkig en minder doom en diep. Zeker niet slecht, maar wel een beetje afbreuk doend aan deze opvallend consistente plaat. Geheel terecht dat dit gezelschap een mooie plek op de affiche van Desertfest 2020 in de UK veroverd heeft. Nu nog de grote stap over de plas zetten!

21 november 2019
Johan Giglot