Grand Blue Heron - Come Again

Jezusfactory

Come Again

Ken je het verschil tussen Donald Trump en Grand Blue Heron? De eerste belooft al een paar jaar een muur, de tweede zetten er in amper achterdertig minuten eentje neer die kan tellen. Fact.

Opener WWYDS (ofte What Would Your Daddy Say) begint grommend, waarna een killerbaslijntje al meteen naar je nekvel grijpt. Er zijn slechtere manieren om in onze huiskamer binnen te vallen. Grand Blue Heron laat datzelfde nekvel trouwens niet meer los. Titelnummer Come Again wordt bedolven onder een haast pijnlijk strakke ritmesectie en onder nu eens ronkende dan weer hunkerende gitaren. De zang doet Grant Hart heel even uit de doden opstaan.

Met andere woorden: eighties-indierock lijkt nooit ver weg, maar de hele plaat is al even doordrenkt met de nineties. Head klinkt als een ode aan Girls Against Boys; Iron Milk lijkt het product van een band die stond te luistervinken aan de studiodeur, toen Sonic Youth “Dirty” opnam. Anderzijds kunnen we je wel geruststellen dat The Cult niets van doen heeft met de gelijknamige band…

De song, die ons het felst omver blaast, is ook het langste nummer van het album. War On Ra is vier instrumenten die zes minuten jennend oorlogje spelen. Heerlijk, maar ook wel een contrast met The Killing Joke dat erna komt. Alweer geen uitstaans met de gelijknamige band, maar wel een raar doorslagje van Joy Divisions Candidate gekoppeld aan het soort weidse refreinen waaraan een band als White Lies zich schuldig maakt. Geef ons toch maar de hortende, stotende rock-’n-roll van Zero 6 Oh Six of de stomende punkdrive die zich van afsluiter Chlamydia meester maakt; een afsluiter die je vanop een compassieloze afstand meedogenloos tegen de muur uit de inleiding smakt. No pain, no gain.

Datzelfde Chlamydia blonk vorig jaar al uit in de live-set van Grand Blue Heron; wat ons eraan doet denken dat we deze nieuwe songs nu eigenlijk vooral live op ons willen laten inbeuken. De officieuze plaatvoorstelling is op 17 oktober in De Kreun (met een aftershow van The Posies) maar je kan Grand Blue Heron op 8 oktober al in Magasin 4 gaan checken (met Adolina en Crowd Of Chairs). Daarvoor kan je hier je tickets winnen. Later dit jaar speelt de band nog in Moeskroen, Hasselt en Gent. Gaat dat zien (en koop achteraf aan de merch toch ook maar die plaat).

6 oktober 2018
Christophe Demunter