Goose - What You Need

Universal Music Group

Met ‘What You Need’ lost Goose zijn vierde plaat op de wereld. Een plaat waaruit eens te meer blijkt dat je met de combinatie rock en electronica veel richtingen uit kan en dat hun geluid allesbehalve definitief is.

What You Need

Daar waar in het verleden de hun elektro-rock regelmatig op de spits werd gedreven, lijkt de groep voor deze plaat even een paar versnellingen terug te schakelen. Sommigen zullen dat wellicht jammer vinden, maar aan een rustiger snelheid verbruik je minder energie, kan je langer doorgaan en kan je toch nog ten volle genieten van wat je voorgeschoteld krijgt.

‘What You Need’ luistert gezellig weg zonder aan pit in te boeten. Meer zelfs; deze plaat zou wel eens meer en op alle momenten van de dag door onze boxen kunnen klinken. Daar waar de vorige platen zich eerder voor de later uren leenden of ons vooral live konden boeien.

We mochten al wegdromen met single Call Me. Het nummer klinkt naar Goose-normen erg gemoedelijk en combineert een zekere donkerte met een behaaglijke lichtheid. Ook So Long is een beetje op hetzelfde principe gebaseerd: kabbelend, melancholisch, ingetogen en op beperkte, maar de juiste momenten opflakkerend. Er is zelfs plaats voor een heuse popsong; In The Air is lichtvoetig en kan bovendien steunen op een dijk van een refrein.

De openings- en titeltrack voelt erg jaren tachtig aan met een ingetogen keyboard bij aanvang en een zachtjes binnenkomende drum. De zang is groepswerk en schuift mooi mee in de opbouw om na een welgemeende “whoow!” even ruimte te geven aan de begeleiding om dan extreem sloganesk, maar meeslepend terug in te vallen en door te trekken.   

Eigenlijk doet het nummer ons erg aan Daft Punk denken en zo zijn er nog wel meerdere nummers op de plaat die op die manier een lekker eind weg luisteren. Zo is er het lichtvoetige Come Home en het minzame Were Are We Now. Ook het instrumentale slotnummer Forever past in dat rijtje, maar wordt jammer genoeg net voor de climax afgebroken, al zien we de groep hier live wel leuke dingen mee doen…

In het smachtende en weemoedige Holding Hands gaat de vaart er zelf helemaal uit en wordt met een minimum aan toeters en bellen toch een maximum aan emotie uitgespeeld.

Goose slaat duidelijk een nieuwe richting in. Ondanks alles is ‘What You Need’ toch een dansplaat! Niet zo een om wild op rond te hossen, maar eerder ingehouden uw beste moderne dansmoves boven te halen.

22 april 2016
Patrick Blomme