Godsmack - Lighting Up The Sky

BMG

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat Godsmack met een nieuwe plaat aan kwam. Maar 'Lighting Up the Sky' staat nu in de startblokken om menig hardrockfan te plezieren.   

Lighting Up The Sky

In 1995 besloot Sully Erna dat het tijd was voor iets nieuws. Na meer dan drieëntwintig jaar te hebben gedrumd, werd de microfoon de nieuwe uitdaging. Dat resulteerde in zeven albums en verschillende Grammy-nominaties. Daarmee heeft Godsmack een mooie plek veroverd in diverse playlists. En de succesformule werd aangehouden voor het schrijven en opnemen van 'Lighting Up The Sky'.

"I've never been that artist who says, 'Oh, this record is our newest record. It's our best work ever'", zei Erna eerder in een interview. Maar voor dit album breekt hij met de gewoontes. Zonder al te veel ideeën zijn ze eraan begonnen met elf tracks van hoge kwaliteit tot gevolg. Opener You And I zet de herkenbare Godsmack-sound aan met een rauwe gitaarriff en de gekende, unieke vocalen. Maar ondanks die typische riff, hoor je toch meer diversiteit naar boven komen. Een heerlijke solo en pakkende teksten over het politieke spelletje, dat overal ter wereld gespeeld wordt, rondt het geheel af. 

Tekstgewijs heeft dit album een meer emotionele lading voor de frontman. Mede hierdoor noemt hij dit hun beste werk tot nu toe. Helaas heeft Sully ook al gezegd dat dit wellicht het laatste album is van de band. Naar eigen zeggen zitten de meeste mensen niet meer op nieuwe muziek te wachten en blijven alleen maar de oude hits hangen. Maar na dit album zijn de meningen daarover gegarandeerd verdeeld. Neem nu What About Me: de track bevat zoveel power en heeft een lekker meezingbaar refrein, dat gegarandeerd ontploft tijdens de live shows.

Van een heerlijke powerballed is de band nooit vies geweest. Op deze plaat werd dat Truth. Een rustig begin, waarbij je de lyrics perfect tot je kan nemen, waarna stap voor stap opgebouwd wordt met orkest tot een prachtig kunstwerk. Kippenvel gegarandeerd, wanneer de gitaarsolo uitbarst en opnieuw, als ze overgaan naar het met piano begeleide stuk. 

Het uptempo Soul On Fire is de zwaarste song van deze plaat. Het volume gaat een standje hoger om te zorgen dat iedereen bij de les blijft. Best Of Time heeft een dreigende sfeer over zich hangen. Maar ondanks die dreiging bedankt Erna de fans voor de jarenlange steun tijdens de ups en downs met de band. Na het rustige Growing Old zijn we bij de titeltrack en meteen ook de afsluiter van het album gekomen. Lighting Up The Sky knalt het album naar een einde.

Ja, er komen nog wel degelijk live shows. En ondanks het argument dat men niet op nieuw werk zit te wachten, staan wij al te popelen om dit album live vertolkt te zien/horen worden.

24 februari 2023
Jordi Rijnders