Girls In Hawaii - Everest

Pias

Het verhaal van Girls In Hawaii is ondertussen bekend, maar ‘Everest’ bespreken zonder de dood van hun drummer, broer en vriend Denis te vernoemen is gewoonweg onmogelijk. Het album ontstond vanuit dit verlies en is een ode aan het leven en een mogelijke troost voor al wie met verlies te maken krijgt.

Everest

Voor wie toch van een andere planeet komt: in 2010 kwam Denis Wielemans om bij een auto-ongeluk toen hij naar huis reed na een optreden. Broer Antoine en de andere vier leden van Girls In Hawaii bleven compleet van de kaart achter en de band leek ten dode opgeschreven.

Antoine ontvluchtte Brussel naar de Ardense bossen waar hij stapje voor stapje zijn moed en inspiratie hervond. Hij schreef nummers voor wat een solo-album moest worden, maar uiteindelijk besloot hij samen met Lionel Vancauwenberghe om er toch een Girls In Hawaii-plaat van te maken.

Het gevaar bestaat om alleen al uit medeleven deze plaat aan ons hart te drukken, maar het is gewoon een feit dat de mooiste kunst vaak ontstaat vanuit de zwartste dalen. Vorig jaar ontstond ‘Rise Ye Sunken Chips’ van We Are Augustines uit een vergelijkbare situatie en hoewel de energie van beide platen compleet verschillend is, toch zijn beiden een bewijs dat het leven doorgaat en mooi en zinvol kan zijn, zelfs na de meest traumatische gebeurtenis.

De prachtiges singles Misses en Not Dead kent u wellicht al en als die nog niet overtuigden, laat ons u dan vertellen over de rest, want die bekoort zeker ook.

Opener The Spring verraadt het al: dit is geen sombere plaat vol zelfbeklag. Het is tijd voor een nieuwe lente, maar die start wel heel behoedzaam, bijna fluisterend en met spaarzame arrangementen, lo-fi bijna. Daarna volgt Misses, waarvan de tekst rechtstreeks aan Denis gericht is en meteen daarop krijg je het statement We Are The Living waar – zeker in het begin – de levensvreugde vanaf spat.

Heel wat bergen ook op deze plaat: ‘Everest’ natuurlijk, maar ook in Switzerland, het epische Mallory’s Heights  en in het elektronisch getinte Rorscach. Nu hebbben wij  in het Nederlands de uitdrukking: “ergens tegenop zien als een berg”, maar ook “bergen kunnen verzetten” en hoewel beiden op hun manier toepasbaar zijn op dit album, geldt vooral het laatste: genoemde songs schitteren als (donkere) kristallen.

Girls In Hawaii blijft op ‘Everest’ trouw aan zijn sound al klinkt het vaak iets meer zelfbeschouwend, maar het belangrijkste is dit: met ‘Everest’ staat Girls In Hawaii meteen weer aan de top in België.

Girls In Hawaii spelen binnenkort o.a. live op Leffingeleuren, in het Koninklijk Circus, in de AB, Trix, De Vooruit en Het Depot. Alle andere shows vind je hier.

3 september 2013
Marc Alenus