Girls In Airports - Live

Edition Records

De Deense supergroep Girls In Airports brengt eindelijk een liveregistratie uit. 

Live

Na 'Fables' leek de tijd eindelijk rijp om de vruchten van het vele touren te plukken; vandaar deze liveregistratie. Opgenomen in Duitsland  tijdens drie optredens (Hamburg, Dresden en Berlijn) laat dit live-album horen hoe Girls In Airports een unieke mix maakt van noordelijke jazz, indierock en invloeden uit de wereldmuziek. De intrigerende sound van het kwintet is haast ongrijpbaar. De groep staat bekend om de manier waarop ze laveert tussen verschillende genres.

Opener Kantine laat eerst nog de rustige, jazzy kant van de groep horen alvorens halverwege krachtig uit zichzelf te barsten en een no man's land achter te laten waarin drummer Mads Forsby zijn talent kan bewijzen. In het mooie Kaikoura hoor je hoe de groepsleden elkaar vinden, hetgeen meer dan terecht resulteert in applaus. Met aanmoediging van het publiek geraakt de groep helemaal in haar element; dat hoor je aan het vroege hoogtepunt Broken Stones.

Deze groep laat zich niet zomaar definiëren; niet qua sound, maar evenmin in de manier waarop dit kwintet een heel eigen wereld bij elkaar speelt. Titels als Fables en het met drumrolls geïntroduceerde Episodes doen wegdromen, maar zijn wezenlijk intrigerend.

Een van de hoogtepunten op 'Live' is het fabeltastische Aeki. Eerst wordt een rustig en relatief kaal en minimalistisch klinkend aanloopje genomen, waarna het nummer zich ontpopt dankzij het drumwerk en de openbarstende elektronica tot killertrack van dit live-album met een broeierige sound die je helemaal overweldigt. Albert Kahn en Need A Light gaan op dat elan verder, maar houden het al bij al relatief sober.

De Denen plooien deels terug op het verleden met acht tracks uit vroeger werk (met een weergaloos en hypnotiserend mooi Migration waarin een Colin Stetson-achtige drone zit), maar ook nieuw werk zoals het rauwe ADAC komt aan bod. Als luisteraar kan je zo inpikken op de evolutie van de band die in korte tijd prachtige albums heeft geleverd en daar nu met 'Live' een knap schepje bovenop doet. 'Live' is zowel beschikbaar op cd als op vinyl.

26 september 2017
Philippe De Cleen