Gilded Form - Gilded Form

Burning World Records

Gilded Form

Gooi uw verwachtingen even overboord, als wij zeggen dat Gilded Form bestaat uit leden van illustere bands als daar zijn Desertion Trio, Dead Neanderthals, Many Arms, MNHM, Plague Organ, Cryptae en Imperial Cult. Want de muzikale chaos waar die laatste bands verantwoordelijk voor zijn, heeft weinig van doen met wat op dit plaatje staat.

Veertig minuten duurt het nummer dat dezelfde titel draagt als de band door wie het gemaakt wordt. En eigenlijk zit er niet eens zo heel veel variatie in. Dat wordt dus een lange zit. Of dat zou toch je reactie kunnen zijn na wat je hiervoor gelezen hebt.

Maar dat is het dus niet. Nick Millevoi (gitaar), Otto Kokke (synthesizer) en Rene Aquarius (drums) slagen erin met heel weinig middelen veertig minuten muzikale rust uit te strooien. En dat werkt. De paar akkoorden, die Millevoi uit dat instrument knijpt, begeleid door synthesizerlijnen, die zorgen voor de basis, en de spaarzame drums, gehaald uit de kickdrum, de hihat en een enkele cimbaal, volstaan om even alles te doen vergeten, je je ogen te doen sluiten en weg te dromen naar betere oorden.

Zoek niet naar meer, stel je hoop niet op enige explosies. Ze komen er niet. Je mag al lang blij zijn dat er een extra akkoord wordt ingelast of dat er even (zowat rond de tiende minuut en ook nog later) van het stramien wordt afgeweken. Uiteraard kan je om een referentie als Earth moeilijk heen. Ook Dylan Carlson wist met weinig zo veel te zeggen. En dit trio slaagt daar nu ook in.

Rond de dertigste minuut wordt dan duidelijk waarom ook Carlos Santana wordt aangehaald als referentie. Niet dat je Latijnse ritmes te horen zal krijgen, maar de vibe is wel dezelfde. Maar dan heb je de twee steeds terugkerende thema's van de plaat wel gehad.

Loepzuiver is het allemaal evenmin. En dat hoeft ook niet. Net dat geeft het geheel extra cachet, net als de ondefinieerbare stemmen (of stemsamples), die je tussendoor lijkt op te merken. Hier en daar hoor je bovendien al eens een snaar iets te hard aangeslagen worden. Het maakt dit werkstuk tot een menselijk gegeven.

Gilded Form is een meer dan geslaagd experiment, waar wat ons betreft gerust een vervolg op mag komen.

30 november 2023
Patrick Van Gestel