Giants Of The Air Where People Need No Ratio

MusicArena Records
Where People Need No Ratio
Giants Of The Air; de groepsnaam klinkt ietwat monsterachtig, de muziek sprookjesachtig. Nog niet veel mensen zullen dit trio kennen, maar daar komt verandering in nu ze hun debuutalbum uithebben. Deze heet "Where People Need No Ratio" en ligt sinds begin juli in de winkelrekken.

Nog nooit eerder was er een groep in Belgi die dit soort muziek zo goed naar voor wist te brengen. Giants Of The Air doet het. Negen nummers met dromerige teksten worden een dik half uur naar ons toegeworpen bij het beluisteren van de cd. Diepgaand, zo zijn te teksten de omschrijven. Grijs en grauw, maar met een sprankel hoop.
Wie ze vergelijkt met Mercury Rev kan ik geen ongelijk geven. De stem van frontman Stefan de Clerck doet hard denken aan die van Jonathan Donahue. Wat niet voor iedereen goed nieuws is, want de stem kan na een tijdje gaan vervelen. Hier misschien ook, al is het volgens mij gewoon een kwestie van wat wennen. De onvaste stem heeft bij dit soort muziek net zijn charmes.
De overtuigende werking van dit album komt pas na enkele keren luisteren, wanneer we al spontaan enkele zinnetjes kunnen meebrabbelen. Meezingers? Niet echt. De nummers doen meer hunkeren naar een rustig plekje in het gras, dan dat ze uitnodigen om mee te zingen.

De in het paars gehulde "Where people Need No Ratio" is een cd die we niet onopgemerkt aan ons voorbij mogen laten gaan. Giants Of The Air klinkt allesbehalve nationaal. Een goed teken, me dunkt.
Belgi is met Giants of The Air absoluut een talentvolle band rijker!

November 8, 2008
Yasmine Buyck