Ghost Woman - Ghost Woman

Full Time Hobby

Ghost Woman

Voor hen die liever in een hangmat hangen dan te raven op daverende beats is er nu ook dit project van Evan John Uschenko.

Zijn naam zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar Uschenko maakt deel uit van de live band van zijn landgenoot Michael Rault. In die hoedanigheid stond de Canadees al op het hetzelfde podium als Jacco Gardner, King Gizzard & The Lizard Wizard en The Mild High Club. Allemaal bands waarmee zijn eigen project Ghost Woman een goed huwelijk mee zou kunnen vormen.

Uschenko laaft zichzelf graag aan de muziek van Can, Beak, Jefferson Airplane, The Byrds en The Firesign Theatre en koppelt dus graag een lome groove aan psychedelische gitaren waarover hij dan vaag blijvende teksten zingt over eenzaamheid, misgelopen relaties en misplaatst hooggespannen verwachtingen.

Wie zijn muze is, blijft geheimzinnig als een geest. Maar dat is geen obstakel. Hierdoor zijn de lyrics toepasselijk op eender wie, gelijk wanneer. Als hij “do you like it?” vraagt in hoogtepunt Do You, knikken wij in trance en met gesloten ogen dus maar wat gewillig van ja en willen we maar één ding: dat de magie niet doorbroken wordt.

Bijna was deze plaat er niet gekomen. Uschenko zag zijn repetitiehok in vlammen opgaan en wat niet ten prooi viel aan de vlammen, werd later gestolen uit zijn busje. Dan is het een voordeel dat je toch al voor een lo-fi sound koos. De goedkope gitaren die hij in een warenhuis kocht, de vintage Garnett “stencil” versterkers en Japanse doorslagjes, werden snel vervangen en onder de vaardige vingers van Uschenko klinkt elke gitaar goed.

Zijn nummers hebben dan ook weinig opsmuk nodig: een eenvoudige drumkit, een shaker of tamboerijn en zijn bedaarde, berustende, in reverb gedrenkte zang zijn voldoende om van het folk-noire achtige Good, het als iets van de jonge Stones klinkende Alone en het afsluitende, akoestische Comes On begeesterende nummers te maken.

Toch heeft Uschenko zijn oren goed de kost gegeven en heeft hij wat van Gardners zin voor perfectionisme geleend. De nummers zijn dan wel spaarzaam aangekleed, maar de twang in de gitaar van opener All The Time en All Your Love linkt helder zoals het hoort en het fuzzy en uptempo Dead & Gone is een schop onder de kont die het album verderop ook nog wel eens had kunnen gebruiken.

Hoe dan ook, fans van Kurt Vile, Ty Segall, The Black Angels of het vroege werk van The Brian Jonestown Massacre zullen hiervan, al dan niet met de juiste kruiden, zeker smullen.

'Ghost Woman' is hier verkrijgbaar via Full Time Hobby.

6 juli 2022
Marc Alenus