Get Well Soon - Amen

Virgin Records

Amen

We raken er waarschijnlijk nooit over uitgepraat: muziek ter verlichting van de geest. Iemand die daar vanuit het perspectief van de maker eens de tanden in wilde zetten is Konstantin Gropper, de man die zegt hoop te putten uit zijn overpijnzingen tijdens de pandemie. Met het langlopende bandproject Get Well Soon – hoe toepasselijk – heeft hij het één en ander gegoten in het met Krautrock en synthpop opgebouwde epos 'Amen'.

In isolatie een plaat maken over wat isolatie betekent voor de mens; het lijkt een kolfje naar de hand van iemand die al diverse filmscores op de naam heeft staan. Maar de Duitser is zeker ook een singer-songwriter met gevoel voor lofi popliedjes, die hij op dit nieuwe werk getracht heeft te larderen met fijne elektronica en diverse filosofische beschouwingen.

Lange tijd blijft onduidelijk welke kant dit album uit zal gaan. Gropper lijkt het groots te willen aanpakken met regelmatig een orkestrale opzet, maar dat zit hem voornamelijk in de arrangementen. De kern van veel liedjes is als vanouds klein en intiem, passend bij de wat kwetsbare stem van Konstantin die vaak aan Damon Albarn, David Bowie of John Cale doet denken. Afwisselend troostend, gelaten en berustend. Steeds is ook een computerstem te horen: de virtuele assistent die de mens begeleidt bij diverse aspecten van het dagelijks leven, het denkproces inbegrepen.

Nieuw in het universum van Get Well Soon zijn de vlagen disco, zoals prominent te horen in het wonderschone My Home Is My Heart. Dit is het soort ingetogen popdisco dat we de laatste jaren kennen van Noel Gallagher. De drums en synths geven diverse nummers een scherp karakter, ook wanneer ze – zoals de tekst van Us Vs. Evil – beladen onderwerpen aanpakken als het communiceren met hardcore complotdenkers. Dat eerder genoemde orkestrale geluid verdwijnt door deze nieuwe muzikale impulsen wel ietwat naar de achtergrond, maar levert ook interessante contrasten op.

Toch vallen veel van de gepresenteerde gedachtespinsels in het water doordat de muziek er vaak te druk voor is. Chant & Disenchant bijvoorbeeld is tamelijk chaotisch; probeer dan maar eens de op bescheiden toon gebrachte tekst te doorgronden. Wat dat betreft, had het maatschappijkritische Richard, Jeff & Elon wel iets theatraler gemogen. Ondertussen verdrinkt de inmiddels vervreemde virtuele assistent ook nog eens volledig in het geluid. Maar gelukkig wacht er uiteindelijk nog een mooi, ergens op Bowies Absolute Beginners lijkende slotstuk Accept Cookies. Fortune cookies wel te verstaan, de Chinese lekkernijen voorzien van briefjes met waardevolle wijsheden waar je Konstantin Gropper 's nachts voor wakker mag maken.

Eindconclusie van de maker zelf is dat de omstandigheden hem hebben laten inzien een optimist te zijn. Om nu te zeggen dat  'Amen' dat ten volle uitstraalt, zou niet geheel terecht zijn. Wel levert dit album de nodige fijne liedjes op, plus de hoop op meer van dit dankzij die nieuwe discoaanpak.

Get Well Soon live: 3 mei, Atelier 210, Brussel.

8 april 2022
Tino Fella