Geronimo - Run high

Trad Records

Run high

A runners high. Zelf nooit gehad en al zeker nooit geassocieerd met een gitaar. Maar het bestaat dus wel. Geronimo, aka Jeroen Geerinck, schrijft op de achterflap van zijn jongste cd : “Morning runs and the area around my home where I run, were a big inspiration for the album”. Voilà, de achtergrond van deze opnames is meteen geschetst. Sport is de bron voor deze cd die logischerwijze ‘Run High’ als titel meekreeg.

Dat Geronimo flink doorloopt staat buiten kijf. Kennelijk zo snel dat hij geen adem meer over heeft voor enkele luttele woorden. Er wordt op deze cd gelopen, maar niet gepraat noch gezongen of gefluisterd. De bek wellicht open maar geen klank die eruit komt.

Het is voor een recensent soms wel eens moeilijk om de bedoelingen, de boodschap, de interpretatie te vinden die de heren- of dames-songsmeden in de teksten steken. A fortiori geldt dat voor instrumentale opnames, waardoor het vaak risicovol gissen is wat de componist in kwestie met de noten wil zeggen. Geronimo helpt ons flink bij deze delicate oefening. Bij elke track schreef hij een bondige verklaring die inzicht geeft in het ontstaan of de bedoeling van de compositie.

Met de natte – of is het in dit geval een bezwete - vinger nemen we een voorbeeld: Second Wind. Enkele kernwoorden uit Geronimo’s nota’s : “Renewed energy, optimal balance, longer performance, longer set of tunes”. En kijk, we zijn vertrokken voor een stevig uptempo nummer met zelfs nog een versnelling ergens halverwege de run die toch bijna zes minuten duurt. Een perfecte illustratie van harmonie tussen vorm en inhoud. Die nota’s zijn echt een meerwaarde bij de overigens keurig uitgegeven cd. Het is ondertussen een kenmerk van Trad Records.

Voor The Long Jump verlaat hij de atletiekpiste, richt hij zich tot de verspringbak en neemt de Bob Beamon-bewonderaars onder de luisteraars mee in een erg hoge, ijle sprong. De opener, het op warme snaren steunende Break of Day, is als een rustige stretching voor het echte werk: de dag begint en de runner maakt zich op voor een zalig moment in de natuur. De akoestische gitaar, die dat eerste nummer kleurt, is er lang niet altijd. Pace Up bijvoorbeeld, zet een solerende elektrische gitaar centraal of hoe mooi een stevige gitaar en een al even stevige looptraining kan zijn.

Vanwaar die uitgesponnen metafoor van de loper in de natuur? We moeten het niet te ver zoeken: Geronimo is zelf een fervent loper. Draven in bossen, langs vijvers en sloten, ’s morgens vroeg of bij het vallen van de avond, allemaal om het even. Geronimo trekt de loopschoenen aan, geniet en wordt overgoten met inspiratie. Dat doodeenvoudige recept heeft geleid tot deze knappe verzameling doorleefde en beleefde composities. Stuur hem naar al onze Olympische kampioenen in 2024 in Parijs. Koop ondertussen deze soundtrack voor bij uw sportieve doen en laten en Geronimo is zeker van goud (of platina). Het weze hem gegund.

16 december 2021
Frank Tubex