Geppetto & The Whales - People Of Galicove ep

EMI

We herinneren ons 2011 nog (lach niet! Leeftijd en drank deden hun slopende werk): de wolken weken uiteen en een lichtstraal schoot uit onze radio toen we Oh My God, de debuutsingle van Geppetto & The Whales hoorden. We kruisten hen meteen aan op het programmaboekje van Dranouter 2011 en na dat concert wisten we: deze groep wordt groot. En zie…

People Of Galicove epDe Blijde Boodschap van deze jonge goden verspreidde zich snel. De knapperds stonden drie keer in de Afrekening, speelden de Wablieft?! plat op Pukkelpop en waren bij de finalisten van Humo’s Rock Rally. Het steile pad naar de top, kende maar één valkuil: de band viel tot ieders verbazing buiten de prijzen in voornoemde wedstrijd. Een platencontract met EMI was echter meer dan een pleister op de wonde.

Waren de eerste singles (Oh My God en Juno) nog eenvoudige, vlot meezingbare nummers in de stijl van Fleet Foxes maar mét de energie van Mumford and Sons, dan zijn de nieuwere nummers van een ander allooi.Het Kempense vijftal mengt meer en meer psychfolk met seventiesrock-invloeden en postpungitaren en houdt het boeiend met veel wisselingen in tempo en sfeer en duels tussen verschillende instrumenten. 

Een mooi voorbeeld hiervan is Duquesnes’ Horse. De ritmesectie botst lekker eigenwijs met de zanglijn. Maar... halfweg zit er plots een puur folkstukje en de single is aan het eind gezegend met makkelijk meebrulbare “o-o-ooh’s”. De titel verwijst overigens naar een Frans admiraal, een vergeten oorlogsheld (zoals zovele).

Is Indian Child Switch On The Light eerder een rustpunt, dan bezitten Hannah (die banjo!), Rufus en Juno een opbouw die zeker live telkens weer de fans doen opspringen. De band speelt hier zijn grootste troeven uit: harmonische samenzang, rijke arrangementen en een onweerstaanbaar gevoel van euforie. Vooral Rufus benadert een religieuze ervaring.

Enig puntje van kritiek: deze ep telt zeven titels, maar Enter Galicove en Tommy zijn geen echte songs. Het eerste is meer een (mooie) intro en het tweede een hallucinerend interludium. 

Geppetto & The Whales krijgen onze zegen. We verwachten nog veel moois van deze kerels. Dat zou er aan moeten komen in 2013 met een eerste full cd.

18 september 2012
Marc Alenus