Gaz Coombes - Turn The Car Around

Piccadilly Records

Turn The Car Around

Supergrass is nu definitief niet meer. Of toch weer voor een tijdje. En dus kon Gaz Coombes eindelijk die zevende sololangspeler afwerken. En het is er opnieuw eentje, die ons zeker kan bekoren. 

Het vergde eigenlijk de nodige luisterbeurten voor we 'Turn The Car Around' begonnen te smaken. Maar met elke keer dat we de plaat nu nog een extra beurt geven, raken we er meer van in de ban. Ja ja, we weten het: het is een torenhoog cliché, de groeiplaat. Maar wel eentje dat we graag weer bovenhalen voor deze plaat. Al is het maar om te zeggen: geef ze toch nog een kans, als u er niet meteen weg van bent.

Single Don't Say It's Over is behoorlijk pompeus, maar waarschijnlijk intrigerend genoeg om je ertoe te brengen de plaat een draai te geven. Dan zal je merken dat er echt wel pareltjes op staan. Feel Loop (Lizard Dream) is bijvoorbeeld één van onze persoonlijke favorieten. De repetitieve baslijn vormt de ruggegraat waarrond een wispelturige gitaar prikkeldraad mag spannen. Maar de echte diamant die deze verdedigingslinie moet beschermen, is het refrein.

Er bestaat geen twijfel over: dit is Britse, uitstekend gemaakte – kan ook moeilijk anders met zo'n voorgeschiedenis – popmuziek. Het métier straalt ervan af en de uitvoering en productie is bijzonder verzorgd. Zoek niet te naarstig naar de gekartelde randjes op deze plaat. Je komt waarschijnlijk van een kale reis thuis. Maar tegelijk is dat ook net de charme. De uitverkoopbakken liggen tenslotte vol met albums van de talloze postpunkbands, die "the next big thing" moesten worden en die we intussen ook wel gehad hebben. Waarom dan eens niet terugvallen op doodgewoon songschrijverschap?

En dat moet niet altijd uitbundig zijn. Not The Only Things wordt sober gehouden met akoestische gitaar, toetsen, spaarzame drums en de stem van Gaz Coombes. O jawel, er worden extraatjes aan toegevoegd (die zeurende achtergrondtoon bijvoorbeeld), maar ze benadrukken enkel maar de basissoberheid. Dezelfde klasse gaat uit van afsluiter Dance On, dat volgens hetzelfde principe start, maar dan toch voluptueuzer wordt en zich zo promoveert tot nog een hoogvlieger.

Dat alles maakt van 'Turn The Car Around' een boeiende plaat van een songwriter, die nog de nodige goesting heeft en dat ook weet om te zetten in schone liedjes. Ons heeft hij weer overtuigd. En het zou ons verbazen als hij dat op het podium van De Roma op 1 maart niet zou doen.

27 januari 2023
Patrick Van Gestel