Gary Moore - How Blue Can You Get

mascot label group

Gitaarlegende Gary Moore is ons alweer tien jaar geleden ontvallen. En zoals vele legendes zal ook deze niet vergeten worden. Nu duikelde Mascot Label Group niet eerder uitgebracht werk op. 'How Blue Can You Get' bevat een dosis songs, die onmogelijk ongehoord kunnen blijven.  

How Blue Can You Get

Robert William Gary Moore heeft geen introductie nodig. Wie kent immers de kneiterhit Still Got The Blues niet? Zelfs het begin van zijn carrière is niet mis. In de jaren zestig begon hij met Skid Row (waarvan hij de naam later verkocht aan de hardrockband onder leiding van Sebastian Bac, voor vijfendertigduizend dollar). Later vervoegt hij Thin Lizzy, de band van voormalig Skid Row-kompaan Phil Lynott. In de jaren zeventig gaat Moore voor een solocarrière en volgt de doorbraak met Parisienne Walkways

Na gepasseerd te zijn langs blues, hardrock, heavy metal en jazz brengt dit album ons terug naar de roots. Die wortels leveren een aantal mindblowing covers op. Zoals I'm Tore Down van Freddy King. Ook de instrumental Stepping Out, vooral bekend van de uitvoering door Eric Clapton en John Mayall, die een grote inspiratie zijn geweest voor Gary Moore, mag er meer dan zijn. Verderop is er nog de titeltrack, een cover van BB King, opnieuw een grootmeester die vele muzikanten de blues in leidde.

Maar tussen die te gekke covers staan ook een aantal unieke eigen tracks. In My Dreams is een glorieuze ballad, waarin de opmerkelijke eigenschap van deze meesterlijke gitarist tot uiting komt: de gitaar spreekt hier zijn gevoelens uit op een manier dat woorden dat nooit kunnen. Love Can Make A Fool Of You is er één die dit evenaart, recht uit het bluesrockhart van Moore, die je ziel beroert op een manier zoals al zijn lovesongs dat doen. Het album wordt afgesloten met het pijnlijk prachtige Living With The Blues, die in hetzelfde straatje zit als Still Got The Blues, waarbij zang en gitaar een perfect duo vormen. 

Als een zonnestraal die recht je hart binnendringt, zo verwarmend is dit album. De ongeëvenaarde muzikaliteit van deze man wordt hier nogmaals gedemonstreerd. Van covers tot eigen werk, alles weet hij op een eigen manier te brengen. Zoals we hier veel van Gary Moores helden te horen krijgen, zo zal dit album op zijn beurt nieuwe muzikanten tot inspiratie dienen. 

1 mei 2021
Jordi Rijnders