Funker Vogt - Final Construct

Repo Records

Final Construct

Nucleaire oorlogsvoering en terrorisme, het moeten toch thema’s zijn die de industrial en darkwavescene inspireren. Kijk maar naar het anderhalf jaar oude Cognitive Dissonance van ons eigenste Implant en de nieuwste worp van het Duitse duo Funker Vogt. Het is vooral dat gasmasker dat superhard in het oog springt, al is het deze keer om aan de brandende stad op de achtergrond te ontkomen en niet zozeer de verstandmanipulerende impulsen van buitenaf. En er is nog een gelijkenis: beide keren gaat het om een heuse dubbel-cd dankzij de toevoegingen van enkele extra dansbare remixen en B-versies van nieuwe nummers.

In het geval van 'Final Construct' leidt dat tot negentien stevige tracks. Dat “stevig” mag je trouwens letterlijk nemen. Want waar je met ebm en industrial music sowieso al moet durven opboksen tegen donkere, penetrante synthmelodieën en dreigende, vervormde stemmen, doet Funker Vogt (Jens Kästel en Gerrit Thomas) er al een jaar of dertig een stevige scheut beats bovenop. We aarzelen hierbij niet om er termen als hardtrance, powertechno of mechanische elektro bij te halen. Let zeker op die prefixen!

Want dat is het wel. Waarom zou je op je kamer of in de auto je hoofd op hol laten slaan door deze half in het Duits, half in het Engels mokerende heren, als je ook kan gaan voor het echte spul. Deze muziek is immers bedoeld om op te dansen, om te feesten, om in betonnen ruimtes vol rook en stroboscooplicht echt volledig tot zijn recht te komen. En ja, daar kunnen zelfs Rammstein-fans aan deelnemen. Eventueel zelfs terwijl ze vol strijdlust mee “die Masse marschiert / die Angst, sie regiert / wir alle sind am Schluss nur sternenstaub”, scanderen.

Maar kom, we zitten nu niet op zo’n elektrowavefeestje vol goths en vleermuizen, maar aan de computer, godbetert. En daar stellen we vast dat Funker Vogt na zo’n studioplaat of vijftien perfect weet hoe ze lekker in het oor klinkende dancemuziek moeten maken. Met niet enkel een lekkere opbouw, maar ook een mooie balans tussen (mechanische) zang, goed in het oor liggende melodieën en aansporende beats. En dat de volledige negentien tracks lang.

Weet enkel dat alle songs ook binnen hetzelfde segment blijven. Wat betekent dat je er willekeurig eentje kan uitnemen om je tot wilde bewegingen te laten dwingen, maar dat het inderdaad ook een beetje willekeurig is. Niet enkel betreffende dit album, maar ook de vier voorgaande, gelijkaardig ontworpen “oorlogsplaten”. Het enige verschil: EEN NIEUWE ZANGER! Want anno 2024 neemt goeroe Gerrit Thomas Bastian Polak van Intent:Outtake mee de studio in. En daar merk je eerlijk gezegd nauwelijks iets van. Leve de stemvervormers!

In elk geval moet je minimaal één keertje keihard met de vuisten in de lucht zwaaien terwijl Funker Vogt op maximaal volume de ebm laat knallen. Liever veel meer zelfs, want laat het duidelijk zijn: dit is een verdomd sterke release die geen seconde loslaat. Bewijs van die digitale genialiteit? Slik de “Schwermetal mix” van Zinnsoldat maar eens in één keer door!

7 juni 2024
Johan Giglot