Freedom - Stay Free!

Wild Kingdom

Stay Free!

Hebt u heimwee naar de tijd dat Bruce Springsteen de klassieke platen aan elkaar reeg? Wilde u altijd al weten hoe het had geklonken indien niet Tom Petty maar The Boss voor The Heartbreakers had gekozen als begeleidingsband? Dan is deze ‘Stay Free!’ van Freedom zeker iets voor u.

Er zijn er die blijven ontkennen, zelfs met de duimschroeven op de hoogste stand, dat ze voor hun nieuwe plaat de mosterd hebben gehaald bij deze of gene artiest, anderen komen er dan weer zonder blozen voor uit. Neem nu het Zweedse Freedom. De band kleeft in zijn bio het etiket ‘working class rock’ op zijn muziek, en geeft onomwonden toe te klinken als Bruce Springsteen en/of Tom Petty.

Magnus Berglund, jarenzeventigadept en ex-gitarist van onder meer Arctic Rain, liep al even rond met het idee een eigen band op te richten met de naam Freedom, gewoon omdat dat cool zou staan op T-shirts. Het enige waar het hem lange tijd aan ontbrak waren de songs. Die kwamen er een jaar of vijf geleden dan toch plots uitgefloept. Maar net toen hij de juiste muzikanten vond om met dat materiaal de boer op te gaan - in de lente van 2020 - ging de wereld om welbekende redenen op slot.

Aan het einde van dat eerste coronajaar konden Berglund en zijn kompanen dan toch de studio induiken voor de opnames van een eerste album. Die titelloze plaat verscheen in het voorjaar van 2021, en al snel mocht de groep frontman Nicke Andersson van The Hellacopters - samen met The Hives zowat de top van de Zweedse garagerockscene - tot zijn grootste fans rekenen. Het was dan ook eerder liefkozend dan geringschattend bedoeld toen die laatste hun muziek ooit omschreef als ‘bargain basement Springsteen’.

Een kleine maand geleden verscheen ‘Stay Free!’, de opvolger van dat debuut. Volgens Magnus Berglund, die zich inmiddels Magnus Monroe laat noemen, moest deze plaat klinken als een grote broer van die eersteling. Dat wil zeggen: met rijpere songs, beter uitgewerkte teksten en een nog grootser, voller geluid, waarvoor de band zelfs op zoek ging naar een extra gitarist. Het resultaat is een potige, pittige maar vooral erg opzwepende plaat. Dat uitroepteken in de titel staat er duidelijk niet zomaar.

Verhalende, uit het leven gegrepen teksten, melodieuze gitaarlijnen, aanzwellende strofen die uitmonden in meezingbare refreinen, stevige drums en af en toe een saxofoonsolo als kers op de taart: alle elementen van klassieke heartlandrock kunnen we meteen aanvinken. Het zal u dan ook niet verwonderen dat ‘Stay Free!’ van bij de eerste beluistering klinkt als een ten onrechte vergeten klassieker uit de late jaren zeventig of de vroege jaren tachtig.

Is dat erg? Neen, want wat ze doen, doen ze goed. In sommige vallen zelfs erg goed, want in opener Tonight, Eyes Of The Storm, Freedom Song en Johnny, You’re Electric! bewijzen de vier in de eerste plaats erg goeie songschrijvers te zijn. Maar ook over de andere songs zijn we zeer te spreken, want er staat niet één echte stinker tussen, hooguit een of twee songs die we als ‘gewoon goed nagedaan’ zouden bestempelen.

Erg origineel zijn ze dus niet, deze Springsteens-van-den-Aldi, maar hun hjärtlandrock mag er best zijn. Ideaal om in de stemming te komen voor de komst van de echte Boss, over enkele weken.

20 juni 2024
Marc Goossens