Frankie Cosmos - Close It Quietly

Sub Pop Records

Close It Quietly

Met 'Close It Quietly' blijft Frankie Cosmos de gekende, lichtvoetige paden verder bewandelen. Maar op deze plaat is er ook een weemoedige ondertoon te horen, waardoor ons rockhart wordt geraakt.

Frankie Cosmos is de band rond Greta Kline, dochter van acteur Kevin. De band bracht vorig jaar de gesmaakte plaat 'Vessel' op de markt, een plaat die trouwens op heel wat positieve recensies kon rekenen. Op 'Close It Quietly' krijg je in veertig minuten eenentwintig popdeuntjes aangeboden, tussen één en drie minuten lang. Dat levert een gevarieerd allegaartje op in alle kleuren van de regenboog.

Klines bijzondere stem ontroert en doet je door de huiskamer zweven. Dat is al zo vanaf eerste song Moonsea en die lijn wordt verder doorgetrokken op de daaropvolgende pop- en lofiparels als daar zijn Cosmic Shop, 41st, So Blue tot Windows. Er is eigenlijk niet één song die er echt uitspringt; het is het totaalplaatje dat je over de streep trekt. Liedje na liedje doet Greta en haar band de zon schijnen in je hart.

Maar ondanks de huppelende en vrolijke manier waarop de songs worden gebracht, is hier geen sprake van klef gedoe. Integendeel zelfs. Doordat de band zoveel emoties en weemoed stopt in het aanbod, pink je bij een nummer als Even 'Though I Knew een traan weg en voel je de haren op je armen recht komen. Eens dat vat is opengetrokken word je meegevoerd naar zonnige landschappen. Omdat Kline die je als het ware hypnotiseert, heeft deze plaat een verslavende inwerking op je gemoed. Je wordt er zelfs prompt happy van.

En toch is dit niet enkel liefhebbers van pop bedoeld. Ook de rockfan komt aan zijn trekken. We vergelijken het graag met wat Blondie deed in de jaren tachtig: popdeuntjes aanbieden in punkverpakking, waardoor ook de new wavefan viel voor Debbie Harry's band. Datzelfde doet Frankie Cosmos op 'Close It Quietly': aanstekelijke popsongs, die aan je ribben blijven kleven, een punky draai geven. Als je het ons vraagt, is Frankie Cosmos een blijvertje.

4 september 2019
Erik Van Damme