Frank Carter And The Rattlesnakes - Sticky

International Death Cult

Sticky

Lang is het niet stil geweest in het kamp van Frank Carter en co.. Amper twee jaar hadden ze nodig om met een nieuw album te komen. Na het uitbrengen van 'End Of Suffering' in 2019 stonden er in 2020 nog heel wat live shows gepland die – verrassing – geannuleerd werden. Met niks beters om handen is het gezelschap dan maar aan een nieuw album begonnen.

De titeltrack is als tweede single uit het album al meteen heel aanstekelijk (of plakkerig). Met zijn heerlijke accent sleurt Frank Carter je door Sticky. De song klinkt een beetje duister, als je naar de lyrics luistert. De ideale soundtrack bij een geslaagde Halloween. Cupid’s Arrow is dan weer een remix van kermisgeluidjes, kattebelletjes en lyrics die straffer klinken. Het vertelt dan ook het verhaal van een toxische relatie.

Dean Richardson, mede-oprichter, gitarist en producer van het album, vertelt In een interview met Far Out Magazine dat het album in het algemeen dertig beats per minuut sneller gaat dan ze gewend zijn. Ze hadden nu eenmaal veel tijd en geen regels en dus gingen ze helemaal los. Dat is bijvoorbeeld te horen in Bang Bang, waarvoor ze hulp van Lynks, die zich normaliter eerder wijdt aan elektro-pop.

Daarbij omvat het album een hele lijst van gasten, met naast Lynks (Go Get A Tattoo) ook Cassyette (Off With His Head). En dan is er nog meest besproken en meest populaire single My Town, waarvoor Idles frontman Joe Talbot wordt ingezet. Omdat we maar al te graag meebrullen met Talbot onze persoonlijke favoriet. Of het iets betekent, blijft een beetje een raadsel, maar wie de videoclip van het nummer goed bekijkt, ziet Carter eigenhandig een exemplaar van het vorige album in de vuilnisbak deponeren. Symbolisch? Wie weet.

Carter en zijn slangen wisselen hier mooi af tussen de brullende, typerende punk en het betere rockwerk. Vergelijk gewoon maar Take It To The Brink en Cobra Queen om te begrijpen wat we bedoelen. Dit album is een goede mix van die twee met de nodige afwisseling en diversiteit.

Afsluiter Original Sin met Bobby Gillespie stuurt je tenslotte naar een andere planeet om daar de hele plaat te rusten te leggen. Al bij al dus een knap staaltje punkrock. Maar we kunnen niet zeggen dat we dat niet verwacht hadden van deze bende.

Op 15 februari zijn Frank Carter & The Rattlesnakes live te bewonderen in La Madeleine. Tickets zijn nog beschikbaar.

24 oktober 2021
Lobke Van Gestel