Force Of Progress - Calculated Risk

Progressive Promotion Records

Verveel nooit je publiek, zo luidt de eerste les in muziek. Met een volledig instrumentaal album begeeft men zich sowieso op glas ijs. Maar Force Of Progress, een verbond van vier veteranen uit de Duitse prog, neemt een berekend risico en komt er goed mee weg. De negen composities op ‘Calculated Risk’ bezitten voldoende focus, zodat je aandacht niet verslapt.

Calculated Risk

Het platenlabel pocht dat Force Of Progress verdergaat waar Light Tension Experiment ooit gestopt is. Daar is iets voor te zeggen, want LTE was één van die zeldzaam geslaagde pogingen om hele plaatkanten te vullen met louter instrumentale opwinding. Ook ‘Calculated Risk’ is een rollercoaster van formaat, en het openingsnummer Ticket is met de genereuze keyboardleads een open uitnodiging voor de ontvankelijke luisteraar.

Instrumentale progrock moet spannend en strak gespeeld, en daar leggen met name Sole Survivor en het Dream Theater-achtige Shapeshifter getuigenis van af. De toetsen- en gitaarakkoorden buitelen over elkaar, de ritmewendingen zetten de verhoudingen op scherp. Daar heeft Force Of Progress overigens geen langspelers voor nodig; songs als The Cube en het titelnummer klokken af op nauwelijks vier minuten. Soms hoeft een spanningsveld niet groter te zijn dan een zakdoek. Mooi toch hoe de ballast overboord werd gegooid. ‘Calculated Risk’ zwicht nergens onder het gewicht van ego’s.

Soms (Ticket en Lost in Time, Like Tears in Rain) werkt de muziek ook op het emotionele niveau. Een welkome afwisseling die we liever meer hadden gehoord. Het afsluitende The Man Who Played God maakt de synthese van melodie, kracht, heavy riffs en diversiteit. We mogen er niet aan denken hoe het album zou geklonken hebben mocht Dream Theater dit ingespeeld hebben. Maar Hanspeter Hess, Dominik Wimmer, Chris Grundmann en Markus Roth hebben van ‘Calculated Risk’ een erezaak gemaakt. Overigens zijn het logo en de cover van de hand van Vlaming Jef De Corte van Aeronaut. 

19 juli 2017
Christoph Lintermans