Fleddy Melculy - Live@ Graspop Metal Meeting 2018

Sony

Live@ Graspop Metal Meeting 2018

Ontstaan als gimmick, maar nu reeds de best verkopende Belgische metalband. Toch een beetje een dubbel gevoel bij de muziek van Fleddy Melculy. Het publiek aan de Jupiler stage van Graspop 2018 draaide er de hand niet voor om. Vol plein. Vol sfeer. Vol pogo en headbanggeweld. En dat mag nog eens herbeleefd worden op deze Fleddy Melculy liverelease.

“Of er nu vijf of vijfduizend man staat, we gaan gewoon doen wat we doen.” De grapjassen uit Halle gingen er in elk geval stevig tegenaan. Hun missie om metal te redden en populariseren, krijgt hier weer meer vorm. Geef toe: metalcore in een Nederlandstalig dialect. Qua originaliteit kan dat nog steeds tellen.

Fleddy Melculy vangt de set alvast aan met een intro van een grafzerkstem die even een plaspauze houdt, klaterende waterval inbegrepen. Humor, weet u wel. Vervolgens zet de band één van zijn kleppers in: de eerste single van het tweede album, Varken. Gierende gitaarriffs, dubbele drums en de screamo-stem van Jeroen Camerlynck (“Het hek is van de dam / En de toog is van ons.”). Ofte:" Wie heeft er hier zin op een donderdag om zeven uur tien in een feestjeeeuh!?" Inderdaad, zoals het traag ingroeiende Feestje In Uw Huisje aangeeft: it’s partytime in metalland!

En daar draait het natuurlijk om. Of het nu om meebruller Geen Vlees Wel Vis gaat, Voor Altijd Jong of de klassieke doorbraakhit T Shirt Van Metallica: de vijf gasten gooien alle troeven voor een stevige dosis energie en ambiance op de tafel. En dan bedoelen we een fraaie afwisseling tussen speedhardcore en jumpmetal en de versterkers in het rood. Efficiënt en herkenbaar (zeker als 668 – zonder King Hiss – nog even stevig knipoogt richting Iron Maiden). Enige toegift: dat laatste geeft een extra boost aan de live-feel van deze muziek, maar doet helaas wel afbraak aan verstaanbaarheid van de teksten van Camerlynck. Niet dat dit zo’n euvel is, want de meeroepende menigte op deze plaat bewijst meermaals dat Jan Modaal die teksten toch al lang uit het hoofd kent.

Deze reportage van Graspop doet wat een liveplaat moet doen: reclame maken voor de livepower van Fleddy Melculy. Want wie dit album te horen krijgt en nog nooit in het feestgedruis, dat deze band keer op keer veroorzaakt, gedoken is, krijgt bij deze reden genoeg zich voor het hoofd te slaan. Volgende afspraak in de moshpit?

20 december 2018
Johan Giglot