Fleddy Melculy - Helgië

Sony

Weinig artiesten uit het hardere genre kunnen op evenveel bijval rekenen als Fleddy Melculy. Begin dit jaar bracht Fanfaarfrontman Jeroen Camerlynck zijn eerste ep 'Wat de Fok?' uit en na een zomer lang festivals afschuimen heeft hij genoeg ergernissen opgebouwd om een eerste full album vol te schrijven.

Helgië

Indien u aandrang voelt om eerst en vooral die ep te gaan checken, dan kan ik u melden dat dat nergens voor nodig is. Alle zes de volwaardige nummers daarvan prijken immers ook op deze zestien nummers tellende plaat. Eventjes ter opfrissing van het geheugen: daartussen zaten pareltjes als Ik Haat Jazz, 1 Noot en de hit T-Shirt van Metallica.

Daarnaast krijgen we gelukkig ook negen nieuwe nummers vol onversneden Urbanushardcore. De opener Welkom in Helgië is immers opnieuw louter een intro waarna de weinig subtiele grofbekkerij opnieuw volop losbarst. Herkenbaarheid troef wanneer tijdens Pinker BMW-chauffeurs op de korrel worden genomen. Geen Vlees Wel Vis gaat dan weer over zogenaamde vegetariërs die echter wel vis eten.

Ook moderne smartphones moeten het ontgelden. F*ck Dees F*cking K*t K*k Machien, aldus Fleddy. Tussen al dat irritatiegespui door blijft de sfeer echter opperbest. Fleddy neemt zichzelf gelukkig niet al te serieus. Getuige daarvan zijn de vele kwinkslagen tijdens de nummers, compleet in de stijl van grootmeester Urbanus. Tot dat typische pajottenlandaccent toe.

Fleddy Melculy is een artiest die van twee walletjes probeert te eten. Zo zijn er enerzijds de subtiele, poëtische teksten en daarnaast ook nog de razende hardcoreriffs en -breakdowns die in niet al te schril contrast staan met de aangesneden thema's. Instrumentaal gezien hebben de nummers weliswaar niet al te veel om het lijf en hoe bijdehand en uit het leven gegrepen de teksten dan ook mogen zijn, na een paar luisterbeurten heb je het er wel mee gehad.

Laten we deze Helgië dan ook maar catalogeren onder de term “goed voor één keer”. Er zijn immers nog artiesten die minstens evenveel aandacht verdienen, maar het helaas met veel minder moeten stellen.

29 september 2016
Nic De Schepper