Fjieri - Words Are All We Have - Reloaded

Eigen beheer

Words Are All We Have - Reloaded

In onze recensie van ‘Pages From The Sea’ van februari kondigden we het al aan: het tweede album van Stefano Panunzi’s project Fjieri zou een Reloaded-versie krijgen. Die is er nu en maakt de verwachtingen helemaal waar. Hij heet ‘Words Are All We Have’, maar je kunt niet zeggen dat Fjieri er instrumentaal niet staat, wel integendeel. Ook al vergt het weinig van zijn publiek.

Opener is bonustrack A Sense Of Lost en die legt meteen getuigenis af van Fjieri’s muzikale branie. Maar wanneer Jakko Jakszyk de mond opent, is het fijn thuiskomen onder The City Lights. Zijn onder meer ook van de partij: bassist extraordinaire Nicola Lori, Tim Bowness en Gavin Harrison. De melancholische melodieën hangen als ijsbloemen op ramen. De fretloze baslijnen en verbeeldingsrijke riffs klinken uitgesproken fysiek.

De tracklijst is in vergelijking met het origineel uit 2015 hier en daar aangepast en dat zorgt voor een nieuwe luisterervaring. We zijn erachter gekomen dat dit helse engelenmuziek is. Dit is een reidans tussen het apollinische en het dionysische. Dit is King Crimson met melodie. Dit is modernistische ennui uit een chemische tovertuin.

Panunzi heeft van dit ennui een aristocratisch ideaal gemaakt. Ook ‘Pages From The Sea’ was hiervan een luxueuze manifestatie. Liggend op drijvende ritmes, ziet de luisteraar de voorbijtrekkende wolken. Het is eerder sfeer en textuur dan uitgewerkte ideeën. Het zet het engagement van de luisteraar on hold. Toch is dit een erg gesofistikeerde kruising tussen artrock en prog. Dus, wat valt er niet te liken?   

Niet-naïeve luisteraars als we zijn, zijn we er toch van overtuigd dat Panunzi’s behoefte om dit werk te herzien louter artistieke motieven kent. We kunnen alleen maar blij zijn met de sonische ontwikkeling die Panunzi heeft doorgemaakt in de negen jaren die het origineel en de dynamische remaster van elkaar scheiden. Ook fijn om hier te vinden: de zeldzame Bowness/Barbieri-track Flame gezongen door Jakszyk.

5 juni 2024
Christoph Lintermans