Fire Down Below - Low Desert Surf Club

Ripple Music

Low Desert Surf Club

Vlak na het debuut in eigen beheer ‘Viper Vixen Goddess Saint’ wist Fire Down Below vriend en vijand te verrassen met een wereldwijde deal met het gerenomeerde Amerikaanse stonerrockplatenlabel Ripple Music. Labelbaas Todd Severin was wild enthousiast over de Belgische act. De heren stonden op verschillende festivals en brachten een tweede album uit. Toen kwam die vreselijke pandemie.  Maar de band kwam straffer dan ooit uit die periode met een nieuw album onder de arm: ‘Low Desert Surf Club’, de cruciale derde. En Todd Severin kan op beide oren slapen want dit is zonder meer een meesterwerk. 

Toen de wereld op slot ging, begonnen onze vier helden weg te dromen naar betere oorden. Californië, de stranden, de lange autoritten door de woestijn en alles wat daar nog te vinden is. Onderwijl scherpte het kwartet het muzikale kunnen verder aan. Het resultaat kan je beluisteren op ‘Low Desert Surf Club’

De eerste drie nummers van het album kregen we al cadeau in de vorm van singles. California, de logische eerste, knalde er meteen in, maar Airwolf (met een vette basriff van Bert) en Cocaine Hippo, (waar drummer Sam schijnbaar niet van de koeienbel weg te houden is) trokken de muzikale lijn stevig door. Onmiddelijk viel het hoge muzikale niveau op. De baslijnen, de gitaarakkoorden van Kevin en Jeroen, de donderende drums en de zang vallen allemaal netjes op de plaats. Misschien heeft de producerstandem Nick DiSalvo (Elder) - Richard Behrens (geluidsmagiër van onder andere Kadavar) daar wat mee te maken en hebben zij het aanvaardingspunt hoog gelegd. Wie zal het zeggen.  

Eigenlijk zijn die eerste drie singles maar een fractie van wat je nog allemaal op dit album kan vinden. Zelf zijn we bijvoorbeeld wild van Surf Queen, waar effectief surfmuziek en stoner hand in hand gaan. Toch een beetje een verrassing,  zo’n Dick Dale-riedelintro die dan overgaat in een lekkere stonerrocker. 

Maar er staan niet alleen knallers op dit album. De band neemt ook geregeld gas terug. In Here Comes The Flood, Hazy Snake en vooral het bijna zestien minuten durende Mantra droom je weg richting woestijn (want dat hebben ze uiteraard ook in Californië) en wij denken spontaan aan de woestijnratten van pakweg Yawning Man. Gelukkig is er ook nog The Last Cowboy, ook op pad in de woestijn. Dit nummer verdient misschien niet de prijs voor meest originele songtitel, maar vergis je niet: ook deze ramt door de boxen. 

Fire Down Below heeft een staalkaart afgeleverd van hoe stonerrock anno 2023 moet klinken. Qua gevoel korter bij het debuut dan bij 'Hymn Of The Cosmic Man', met respect voor het klassieke stonerrockwerk, maar met een moderne insteek. Invloeden gaande van blues, funk en surf tot hardrock, niets is deze band vreemd en net dat maakt hen zo speciaal. Wie niet bij de releaseshow in Gent kan zijn op 9 september, kan - of moet - afzakken naar Desertfest of het Ripple Music-labelfeestje in Keulen Ripplefest, waar je er ook nog Mother's Cake, Daever en Kabbalah bij krijgt. 

7 september 2023
Bert Gysemans