Field Music - Making A New World

V2

Making A New World

Het kan bijna niet anders dan dat de Brexit ergens ook wel meegespeeld heeft in het achterhoofd van de broertjes Brewis, ook al waren de naweeën van de Eerste Wereldoorlog het startpunt.

'Making A New World' is een conceptalbum, hoewel... Maar laat ons beginnen bij het begin. Het Imperial War Museum vroeg aan Field Music om muziek te maken met als uitgangspunt een stukje “sound ranging”. Sound ranging was een methode om aan de hand van vibraties afstand te kunnen bepalen. Bedoeling was om op die manier te kunnen uitvissen waar de artillerie van de vijand zich bevond. Het was met name één bepaald stukje dat werd geviseerd: de minuut voor en na 11 uur op 11 november 1918; vooraf overdonderend, achteraf bijna muisstil. De nieuwe wereld, snapt u?

De eerste twee nummers van de plaat – noem het misschien eerder flarden – zijn daarmee meteen verklaard. Silence heeft iets weg van het algemeen bekende Windows-thema: een beetje onwezenlijk, afstandelijk ook, maar dan is er Coffee Or Wine en dat van Field Music bekende basgeluid en de bijhorende stem, waardoor je je plotseling weer helemaal thuis voelt in deze plaat. Het eerder vermelde vreemde gevoel gaat trouwens ook uit van afsluiter An Independent State.

Het is een beetje eigen aan het fenomeen conceptplaat dat interludia de verschillende nummers met elkaar verbinden. 'Making A New World' wordt op die manier één lange doorlopende track. Het doet een beetje vreemd aan soms, maar dat is geen enkel bezwaar. Het geeft je als luisteraar niet de kans om op adem te komen. Maar moet dat wel?

Wie vertrouwd is met Field Music zal zich, na de ietwat vreemde start, algauw thuis voelen in dit album, dat met Coffee Or Wine echt begint, maar met Best Kept Garden pas openbarst. Die riff is er eentje om te onthouden. Dat laatste nummer staat in schril contract met Between Nations, dat eerder overpeinzend, twijfelend is tegenover het rechttoe rechtaan van Best Kept Garden. Maar u hoort ons niet klagen: was net die afwisseling, die veelzijdigheid niet de sterkte van Field Music? En ze maken dat dus ook hier helemaal waar. Diezelfde split wordt ook gemaakt tussen het dromerige A Change Of Heir en het eerder percussief nadrukkelijke Do You Read Me.

Alan Parsons Project in de goede dagen is een naam waaraan met dit project gerefereerd kan worden. Ook zij waren niet vies van een vast thema voor een plaat. De broertjes Brewis laten een dromerig tussendoortje als From A Dream, Into My Arms overgaan in een drammerig Beyond That Of Courtesy, maar vlakken dat drammerige wel af met prachtige achtergrondstemmen voor het nummer weer overgaat in het tweeluik A Common Language. Er valt hier zoveel te beleven dat je dit eindeloos kan blijven herhalen. En dan moeten singles Only In A Man's World (met de Chic-gitaar) en Money Is A Memory (met het belachelijk aandoende, maar desondanks verslavende refrein) nog komen.

'Making A New World' is een zoveelste krachttoer van Field Music en een mooie toevoeging aan de al indrukwekkende catalogus van de band. Gelukkig dat ze van dat eenmalige experiment toch een album hebben gemaakt. En Brexit? Ach, laat ook maar.

8 januari 2020
Patrick Van Gestel