Fenella - Fehérlofia OST

Fire Records

Fehérlofia OST

Nog zo’n bezig bijtje, de Britse Jane Weaver: in Britpopgroep Kill Laura, folktronicaproject Misty Dixon, met vele solo ambientplaten of momenteel met het trio Fenella. Stilzitten is geen optie. In die laatste setting, samen met dronegitarist Peter Philipson en keyboardspeler Raz Ullah voorziet het gezelschap een imaginaire filmsoundtrack bij de bizarre, psychedelische fantasy animatie ‘Fehérlofia’ van Marcell Jankovic uit 1981.

Een beetje vreemde beginsituatie dus. Zeker als je op YouTube de wat drukke, fragmentarische tekenstijl van deze animatieprent vooraf even bekijkt. Mysterieus, onvertrouwd en toch relatief eenvoudig en speels. Het past in elk geval bij een plaat waarin Berliner Schule-synthesizerpatronen, filmische ambientpassages, shoegazegitaren en nu wave-sfeertapijten elkaar vinden. Het trio zorgt voor een voortdurend gevoel van intiem en broos, doezelend en dromerig. Tochtig en winderig, vol drones, halo’s en echo’s, maar ook voor tegendraadse, bevreemdende prikkels.

Dit is een sfeeravontuur vol ambientharmonieën, de volle kracht van synthesizermuziek en de hoog etherische zang van Jane Weaver. Eén waarbij songs in elkaar verdwijnen, overgaan in stilistische sfeerprenten en de trackindeling bewust durven te verwaarlozen. Soms somber en sober, zoals in Shard Of Glass waarbij zang, een repetitieve grondtoon en wegdraaiende effecten maar blijven aanslepen. Soms erg verheven, bijna buitenaards zoals opener Slow Swoop met zijn opstijgende tonen en hoge sirenestem. En een derde keer ook gewoonweg gelukkig, zoals met de tintelende synths en happy gitaarthema’s van Rotation Wells.

Dit is dan ook een pracht van een synthesizerplaat. Eentje die nooit doorbreekt, maar daardoor net zo sterk uitpakt. Net als de begeleidende film kan je deze muziek bijna aanraken, maar nooit helemaal vastpakken. Gouden tip: je kan van dit album genieten in stilte, als schilderende, maar toch alerte achtergrond, maar bij luid volume krijg je plots een geheel andere plaat vol boeiende details. En probeer ze dan maar eens uit in combinatie met die gekke filmbeelden. Wat moet dat niet geven...

19 november 2019
Johan Giglot